HomeTUŽILAŠTVO TERETI RASIMA DELIĆA I ZA ZLOČINE U HERCEGOVINI
Tužilaštvo podnijelo prijedlog izmijenjene optužnice protiv generala Rasima Delića, koja nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH, pored zločina koje su mudžahedini počinili u Srednjoj Bosni, tereti i za zločine koje su snage pod njegovom komandom počinile u Doljanima, Grabovici, Uzdolu i Bugojnu.

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Ranijim optužbama koje su generala Rasima Delića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH, teretile za zločine koje su pripadnici jedinice El Mudžahid počinili nad Hrvatima i Srbima u Srednjoj Bosni, prema prijedlogu Tužilaštva trebale bi biti dodate i optužbe za nova djela ubistava i okrutnog postupanja, koja su pripadnici Armije BiH počinili nad civilima hrvatske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima HVO-a u hercegovačkim selima Doljani, Grabovica, Uzdol, te u Bugojnu.

Po prijedlogu izmijenjene optužnice, u napadu na selo Doljani pripadnici 44. brdske brigade ubili su više civila. Među njima je i šesnaestogodišnji Igor Lebo, kojem su pucali u nogu, a zatim sprečavali prisutne da mu pomognu. Nakon što je dječakova majka Ruža pokušala pomoći sinu, vojnici su mu dva puta pucali u leđa i ubili ga. Psihički poremećenog Martina Ripića, sin je pronašao na terasi porodične kuće, sa vratom "prerezanim od uha do uha". Preživjeli stanovnici Doljana su zarobljeni ili protjerani.

U sklopu operacije Neretva '93, jedinice Armije BiH su počinile zločine nad stanovnicima sela Grabovica i Uzdol. Za te zločine pred Tribunalom se već sudilo Seferu Haliloviću, koji je u izjavi Tužilaštvu iz 2001. godine, koja je na suđenju uvedena u dokaze, svu krivicu za ubistva u Grabovici i Uzdolu prebacio na Aliju Izetbegovića, Bakira Alispahića i Rasima Delića. Presuda Haliloviću biće izrečena 16. novembra ove godine.

Deliću se pripisuje i krivica za sudbinu 22 zarobljena pripadnika HVO-a, koji su odvedeni iz zatvora u Bugojnu prema Ravnom Rostovu. Jedan zarobljenik uspio je pobjeći, jedno tijelo je pronađeno, a ostali se smatraju mrtvima – navodi se u prijedlogu izmijenjene optužnice.

Za sve zločine iz postojeće i izmijenjene optužnice Delić se tereti po načelu komandne odgovornosti: jer je znao za njih, ali je propustio da provede istragu i kazni počinioce. Nova optužnica stupiće na snagu ukoliko je potvrdi Pretresno vijeće.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 255

GENERAL PROTIV GENERALA: Dve verzije jednog sastanka kod predsednika
"ŠESTORKA" IZ HERCEG-BOSNE: Da li se Tuđmanu sudi u odsustvu?
VUKOVARSKA TROJKA: Pogled na bolnicu sa srpske strane Dunava
ODVOJENO ILI ZAJEDNO: Jedno ili četiri suđenja za zločine u Srebrenici
PRITVORENIK I ZATVORENICA: Da li će Krajišnik tužiti Plavšićevu ili će je zvati da ga brani