HomeSLIČNE OPTUŽNICE - RAZLIČITI ADVOKATI
Zbog mogućeg sukoba interesa, Envera Hadžihasanovića i Rasima Delića ne može zastupati isti advokat, smatra sudsko vijeće i potvrđuje zaključke Sekretarijata

Rasim Delić i Enver Hadžihasanović u sudnici TribunalaRasim Delić i Enver Hadžihasanović u sudnici Tribunala

Sekretarijat Tribunala je "razumno zaključio" da bi moglo doći do sukoba interesa između optuženih Rasima Delića i Envera Hadžihasanovića ako bi ih zastupao isti advokat, navelo je Sudsko vijeće zaduženo za predmet Rasima Delića i odbacilo njegov zahtjev da se revidira odluka Sekretarijata koji je odbio njegovo imenovanje za branitelja.

"Oba optuženika se terete za zločin kraj sela Maline, a u vrijeme na koje odnosi optužnica bili su u odnosu podređenog i nadređenog oficira", napominje vijeće koje smatra da Hadžihasanovićev kanadski advokat Stephane Bourgon/Stefan Burgon stoga ne treba zastupati i Rasima Delića. Delić je u vrijeme kad su mudžahedini ubili zarobljene Hrvate iz Malina bio komandant glavnog štaba ABiH, a Hadžihasanović je bio njemu podređen komandant 3. korpusa.

Optuženi imaju pravo da izaberu advokata, ali to pravo ima ograničenja "ako je to u interesu pravde", napominje se u odluci u kojoj se podsjeća da je kod predsjednika Tribunala trenutno na razmatranju imenovanje advokata Asima Crnalića, kojeg je Delić prvog predložio za svog branitelja, ali ga Sekretarijat nije prihvatio.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 234

PAPONJAKOVA KOLEKCIJA: Dokumenti skrojeni po meri optuženog
NEPOŠTOVANJE SUDA: Uslovna kazna za Kostu Bulatovića
BEOGRAD, ZAGREB ILI HAG: Gde će se suditi "Vukovarskoj trojki"
USTUPANJE PREDMETA: Sarajevo garantuje fer suđenje optuženim Fočacima
ODISEJA MILORADA TRBIĆA: Od Srebrenice, preko Amerike, do Haga
METAK, NOŽ, SJEKIRA: Uzrok smrti žrtava iz Uzdola
IZGUBLJENO POVERENJE: Da li branitelj opstruira odbranu Ivice Rajića
PRAVNI SAVETI: Komandant Orić i Ženevske konvencije