HomeGENERAL DELIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH poriče krivicu po sve četiri tačke optužnice koja ga - po načelu komandne odgovornosti - tereti za ubistva, surova postupanja i silovanja, koja su počinili vojnici koji su mu, kako tvrdi tužilac, bili potčinjeni. Sekretarijat nije prihvatio imenovanje sarajevskih advokata po izboru optuženog.

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Nakon što se u ponedeljak dobrovoljno predao Haškom tribunalu, general Rasim Delić, bivši komandant glavnog štaba Armije BiH, izjasnio se jutros da nije kriv ni po jednoj od četiri tačke optužnice koja ga tereti za ubistva, surova postupanja i silovanja.

Te zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima su, prema optužnici, 1993. i 1995. godine u selima Maline i Livade i u logoru Kamenica počinili pripadnici jedinice “El Mudžahid”, za koju se tvrdi da je bila pod komandom i kontrolom Armije BiH. General Delić se tereti za kršenja zakona i običaja ratovanja, isključivo po načelu komandne odgovornosti: zato što je, kako se navodi, bio obavešten o zločinima potčinjenih, a nije preduzeo razumne mere da ih spreči ili kazni.

Na prvom pojavljivanju optuženog pred Tribunalom, koje je zbog zauzetosti sudnica održano neuobičajeno rano – u 8 sati ujutro – generala Delića je kao privremeni branilac zastupao kanadski advokat Stefan Burgon/Stephan Bourgon, koji je trenutno u timu odbrane generala Envera Hadžihasanovića. On je određen zato što Sekretarijat Tribunala – zbog navodnog konflikta interesa – nije prihvatio imenovanje sarajevskih advokata Vedrane Rešidović i Asima Crnalića, koje je izabrao sam optuženi.

Nakon izjašnjavanja, general Delić je izrazio nadu da će se problem sa izborom branilaca brzo rešiti pošto, po njemu, nema nikakvog konflikta interesa. Dodao je, takođe, da je zadovoljan tretmanom u pritvorskoj jedinici i da je “sve u redu.”Fotografije
Rasim Delić u sudnici Tribunala
Rasim Delić u sudnici Tribunala


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 225

IZJAŠNJAVANJE: Trojica generala prvi put pred sudijama
MILOŠEVIĆ PROTIV CNN: Humanitarna kriza ili režirana predstava?
OPERACIJA TREBEVIĆ: Zakasneli obračun sa kriminalcima u vlastitim redovima
SUDSKI POZIV: Osumnjičeni kao nevoljan svedok optužbe
KRAJIŠNIKOVA MOĆ: Duga ruka predsednika Skupštine
PO SLOVU ZAKONA: Vojnicima je svako mogao da sudi
ODBIJENE ŽALBE: Tribunal stavlja tačku na slučaj prijedorskih logora