HomeSKIDANJE PEČATA SA OPTUŽNICE PROTIV RASIMA DELIĆA
Očekuje se da će danas biti objavljena optužnica protiv bivšeg komandanta Armije BiH, koji je najavio da će se u ponedjeljak dobrovoljno predati Tribunalu. Predaja Milana Gvera najavljena za sutra poslije podne. U ponedjeljak žalbena presuda u slučaju četvorice optuženih za zločine u Omarskoj i Keratermu.

Tužitelji su zatražili da se skine “pečat” s optužnice protiv Rasima Delića, bivšeg komandanta Armije BiH, nakon što je u Sarajevu najavljeno da će se on sljedeće sedmice predati Tribunalu. Dok sudac svojim potpisom ne odobri objavljivanje optužnice, što bi se moglo dogoditi već danas, na Tribunalu ne žele iznositi nikakve detalje o njenom sadržaju.

Drugi optuženik koji je ove sedmice najavio predaju Tribunalu, Milan Gvero, trebao bi doći u Den Haag u četvrtak 24. februara poslijepodne, prema najavama vlasti u Beogradu. Na današnjoj konferenciji za novinare nije rečeno kada će biti skinut pečat sa njegove optužnice.

Prema najavi glasnogovornika Tribunala, žalbena presuda u predmetu protiv Miroslava Kvočke i drugih optuženika za zločine u logorima Omarska i Keraterm bit će izrečena u ponedjeljak 28. februara. Od pet optuženika, žalbu nije uložio jedino Milojica Kos, koji je u međuvremenu oslobođen pošto je odslužio dvije trećine kazne od 6 godina zatvora. Suci su naložili da se privremeno oslobođeni Miroslav Kvočka vrati u pritvor tribunala, gdje su i ostali optuženici, odnosno žalitelji: Mlađo Radić, Dragoljub Prcač i Zoran Žigić. Danas je objavljeno da Kvočka, zbog zdravstvenih problema, neće dolaziti u Den Haag, već će izricanje presude pratiti telefonskom vezom.

Istog dana, 28. februara,nastavit će se suđenje Momčilu Krajišniku, bivšem predsjedniku Skupštine Bosanskih Srba. Suđenje je prekinuto u decembru 2004. nakon što je jedan od sudaca najavio povlačenje iz predmeta. Suđenje će se nastaviti s novim sucem u tročlanom Raspravnom vijeću.

Pred posebnim vijećem koje razmatra zahtjeve za ustupanje predmeta lokalnim pravosuđima održat će se 3. marta rasprava o zahtjevu tužitelja za transfer predmeta “Stanković” i “Mejakić i drugi” pravosuđu u Bosni i Hercegovini. Na raspravu su pozvani predstavnici BiH, kao i Srbije i Crne Gore koja je predložila da preuzme predmet “Mejakić”.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 224

DECEMBARSKA KOLEKCIJA: Objavljene dve, pod pečatom još četiri optužnice
PORICANJE: Uloga NATO u etničkom čišćenju Kosova
ZATAŠKAVANJE: Mito i pretnje svedoku optužbe
PRAVDANJE: Zašto su paljene već opljačkane kuće
TRETMAN OPTUŽENIH: Detaljno o zdravlju i uslovima pritvora