HomePREDAJA RASIMA DELIĆA
Prvo pojavljivanje optuženog pred sudijom Tribunala, na kojem će se bivši komandant glavnog štava Armije BiH izjasniti o navodima optužnice, biće naknadno zakazano

Rasim DelićRasim Delić

General Rasim Delić, bivši komandant glavnog štaba Armije BiH, predao se danas Haškom tribunalu i sa amsterdamskog aerodroma je prebačen u Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu/Scheveningenu. Datum njegovog prvog pojavljivanja pred sudijom, na kojem će biti pozvan da se izjasni o navodima optužnice, biće naknadno saopšten.

U četiri tačke optužnice koja je objavljena prošle sedmice, general Delić se - po načelu komandne odgovornosti - tereti za ubistva, surova postupanja i silovanja, kvalifikovana kao kršenja zakona i običaja ratovanja. Delić se tereti za zločine koje su, u junu 1993. godine i u leto 1995. počinili pripadnici jedinice El Mudžahid, sastavljene od takozvanih "svetih ratnika" ili mudžahedina, koji su, prema optužnici, bili pod komandom i kontrolom Armije BiH, odnosno njenog Trećeg korpusa.

Prema tužilaštvu, Delić je - kao komandant glavnog štaba Armije BiH - odgovoran jer nije sprečio ili kaznio zločine "mudžahedina" u selu Maline kod Travnika, kao i u logoru Kamenica kraj Zavidovića. U tim je zločinima, kako se navodi u optužnici, ubijeno više desetina hrvatskih i srpskih civila i ratnih zarobljenika, mnogi su mučeni a nekima su odrubljene glave.

Delić je, tvrdi tužilac, bio obavešten o tim zločinima, ali nije preduzeo razumne mere da ih spreči ili da kazni njihove počinioce.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 225

IZJAŠNJAVANJE: Trojica generala prvi put pred sudijama
MILOŠEVIĆ PROTIV CNN: Humanitarna kriza ili režirana predstava?
OPERACIJA TREBEVIĆ: Zakasneli obračun sa kriminalcima u vlastitim redovima
SUDSKI POZIV: Osumnjičeni kao nevoljan svedok optužbe
KRAJIŠNIKOVA MOĆ: Duga ruka predsednika Skupštine
PO SLOVU ZAKONA: Vojnicima je svako mogao da sudi
ODBIJENE ŽALBE: Tribunal stavlja tačku na slučaj prijedorskih logora