HomeDELIĆ SE TERETI ZA ZLOČINE MUDŽAHEDINA
Otpečaćena optužnica protiv Rasima Delića, bivšeg komandanta Armije BiH, koji se tereti za ubistva, surova postupanja i silovanja koja su počinili strani ratnici, takozvani mudžahedini, a on ih nije sprečio ili kaznio.

Rasim DelićRasim Delić

Rasim Delić, bivši komandant Armije BiH, se u četiri tačke optužnice tereti za ubistva, surova postupanja i silovanja, kvalifikovana kao kršenja zakona i običaja ratovanja. U sve četiri tačke, Delić se tereti po načelu komandne odgovornosti: zato što vojnike koji su mu bili potčinjeni nije sprečio u vršenju zločina ili ih zbog toga kaznio.

Nakon što je Delić, juče u Sarajevu, najavio da će se sledeće nedelje dobrovoljno predati Tribunalu, u Hagu je danas posle podne skinut pečat sa njegove optužnice. Prvi zločin za koji se tereti izvršen je 8. juna 1993. godine – istog dana kada je Delić preuzeo dužnost komandanta Glavnog štaba Armije BiH. Radi se o poznatom zločinu koji su kod sela Maline u opštini Travnik izvršili strani ratnici, takozvani mudžahedini, a za koje se pred Tribunalom već sudi Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, bivšim komandantima Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade Armije BiH. Iz kolone sa više od 200 zarobljenih vojnika HVO i hrvatskih civila, koju su vojnici Armije BiH sprovodili nakon uspešnog napada na Maline, mudžahedini su izdvojili između 35 i 40 ljudi i streljali ih na raskršću između sela Maline i Bikoše. Streljanje je preživelo najmanje šest ljudi, od kojih su neki već svedočili na suđenju Hadžihasanoviću i Kuburi, a verovatno će se ponovo pojaviti pred Tribunalom i na suđenju Deliću koji je, kako se u optužnici navodi, obavešten o tom zločinu ali je propustio da kazni njegove izvršioce.

Ostali zločini za koje se Delić tereti izvršeni su, prema optužnici, u završnoj fazi rata: između 21. jula i 31. oktobra 1995. godine, a počinili su ih opet strani ratnici. Pripadnici jedinice El Mudžahid, osnovane 13. avgusta 1993. po naređenju Rasima Delića i podređene komandi Trećeg korpusa Armije BiH, su u napadu na Krčevine u opštini Zavidovići zarobili nekoliko vojnika VRS. Odveli su ih u selo Livade gde su dvojicu odmah ubili i otsekli im glave, a ostale su tukli dok ih, dva dana kasnije, nisu prebacili u logor Kamenica. U tom je logoru 24. jula 1995. ubijen još jedan zarobljeni vojnik, čija je glava obešena o kuku u prostoriji u kojoj su držani zarobljenici, koji su prisiljavani da ljube otsečenu ruku ubijenog vojnika. Delić je, tvrdi tužilac, bio obavešten i o ovom zločinu, ali nije preduzeo korake da ga spreči ili kazne njegove počinioce.

Delić se, dalje, tereti za ubistva, zlostavljanja i silovanja, koje su pripadnici jedinice El Mudžahid izvršili u logoru Kamenica, nakon što su jedinice Armije BiH 10. septembra 1995. izvele uspešnu vojnu operaciju na pozicije VRS kod Vozuće, na planini Ozren. U operaciji je zarobljeno oko 60 vojnika VRS i tri žene, civila, koje su se u vreme napada zatekle u mestu. Zarobljenici su odvedeni u Kamenicu, gde su žene izložene seksualnim napadima i silovanjima pre nego što su prebačene u Zenicu. Šezdesetorici zarobljenih vojnika se u Kamenici gubi svaki trag i smatra se da su svi mrtvi.

Nakon pada Vozuće, navodi se dalje u optužnici, grupa od 10 vojnika VRS je lutala kroz šume, pokušavajući da dođe do Doboja. Posle 7 ili 8 dana su se, iscrpeni, predali vojnicima Armije BiH, koji su ih sproveli u Kamenicu. U logoru su ostali 12 dana tokom kojih su surovo premlaćivani, i bili su očevidci zlostavljanja jednog starijeg Srbina koji je tučen, skinut do kože i prisiljen da pije vodu pomešanu sa naftom, tako da je umro posle par dana.

Rasim Delić je, tvrdi tužilac, znao da pripadnici jedinice El Mudžahid deluju u Kamenici i da su skloni zločinima, ali nije preuzeo razumne mere da spreči zločine u logoru.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 224

DECEMBARSKA KOLEKCIJA: Objavljene dve, pod pečatom još četiri optužnice
PORICANJE: Uloga NATO u etničkom čišćenju Kosova
ZATAŠKAVANJE: Mito i pretnje svedoku optužbe
PRAVDANJE: Zašto su paljene već opljačkane kuće
TRETMAN OPTUŽENIH: Detaljno o zdravlju i uslovima pritvora