HomeDRAGAN ZELENOVIĆ OSUĐEN NA 15 GODINA ZATVORA
Pri odmeravanju kazne Draganu Zelenoviću, koji je priznao krivicu za silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka i žena u Foči 1992. godine, Pretresno veće se opredelilo za gornju granicu iz tužiočevog predloga da se optuženom izrekne kazna u rasponu od 10 do 15 godina zatvora

Dragan Zelenović prilikom izricanja presudeDragan Zelenović prilikom izricanja presude

Ocenjujući da su zločini koje je optuženi počinio i priznao predstavljali "deo obrasca seksualnog nasilja" nad bošnjačkim devojkama i ženama u području Foče 1992. godine, Pretresno veće je Draganu Zelenoviću izreklo kaznu od 15 godina zatvora. To je, inače, gornja granica tužiočevog predloga da se optuženom odmeri kazna u rasponu od 10 do 15 godina, dok se odbrana zalagala za blažu kaznu, između 7 i 10 godina zatvora.

Zelenović je proglašen krivim za direktno učešće u devet silovanja, kao i za saizvršilaštvo u još dva slučaja silovanja. Među njegovim žrtvama bila je i petnaestogodišnja devojčica sa pseudonimom FW 87. Pri odmeravanju kazne, kako je danas istakao predsedavajući sudija Ori/Orie, veće je imalo u vidu težinu i velike razmere zločina, kao i značajno učešće optuženog u njima. Kao na otežavajuće okolnosti, sudija Ori je ukazao na ranjivost žrtava, njihovu neizrecivu bol i poniženje, kao i na duboke i trajne ožiljke koje nose žrtve seksualnog nasilja.

Veće je, međutim, kao olakšavajuće okolnosti prihvatilo Zelenovićevo priznanje krivice, saradnju sa tužilaštvom i "iskreno pokajanje" u koje je uveravao sudije prilikom nedavne rasprave o odmeravanju kazne. Bez tih olakšavajućih okolnosti Zelenoviću bi, po svemu sudeći, bila odmerena znatno teža kazna.

Optužnica za silovanja, mučenja i seksualna porobljavanja bošnjačkih devojaka i žena u Foči podignuta je još u junu 1996. godine. Od ukupno osmorice optuženih pripadnika vojske i policije bosanskih Srba, dvojica (Dragan Gagović i Janko Janjić) su ubijeni pri pokušaju hapšenja; trojica (Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković) su u Tribunalu pravosnažno osuđeni na 28, 20 odnosno 12 godina zatvora; dok su predmeti dvojice optuženih ustupljeni pravosuđu BiH gde je trenutno u toku žalbeni postupak nakon osude Radovana Stankovića na 16 i Gojka Jankovića na 34 godine zatvora.

Zelenović je najduže izbegavao suočenje sa pravdom jer se nakon podizanja optužnice iz Foče sklonio u Beograd, a odatle je sa novim identitetom pobegao u Rusiju, gde je uhapšen u avgustu 2005. godine. Ruske vlasti su ga u junu prošle godine deportovale u Bosnu i Hercegovinu, odakle je odmah proslednjen Tribunalu. Na prvom pojavljivanju pred Tribunalom izjasnio se da nije kriv, ali se – nakon što se njegov slučaj našao pred većem za prosleđivanje predmeta lokalnim pravosuđima – predomislio i zaključio sa tužilaštvom sporazum o priznanju krivice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 316

30 GODINA: Tačka na slučaj Radoslava Brđanina
20 GODINA: Potvrđena kazna Miroslavu Bralu
15 GODINA: Uvaženo priznanje i pokajanje Dragana Zelenovića
PLANOVI PODJELE BIH: Sat crtanja ambasadora Okuna
POGODAK U TELEVIZIJU: Da li se Mladić kitio tuđim perjem