HomeZELENOVIĆU POTVRĐENA KAZNA OD 15 GODINA ZATVORA
Žalbeno veće odbacilo sve osnove žalbe Dragana Zelenovića i potvrdilo prvostepenu presudu kojom je – za silovanja i mučenja u Foči 1992. godine – osuđen na 15 godina zatvora

Dragan Zelenović u sudnici TribunalaDragan Zelenović u sudnici Tribunala

Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je danas prvostepenu presudu kojom je Dragan Zelenović osuđen na 15 godina zatvora zbog silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka i Žena u Foči 1992. godine.

U žalbi na tu kaznu, Zelenović je ukazivao da prvostepeno veće nije u dovoljnoj meri uvažilo njegovo priznanje krivice za fočanska silovanja kao i pozitivan efekat koji je to imalo na žrtve njegovih zločina, pošto su pošteđene trauma dolaska u Hag i svedočenja o onome što su preživele. Zelenović se, takođe, žalio da nije uvažena ni njegova "značajna saradnja" sa tužilaštvom Tribunala, kao i da Pretresno veće pri odmeravanju kazne nije imalo u vidu nalaze iz presude Žalbenog veća Državnog suda BiH u Sarajevu u slučaju Radovana Stankovića, takođe osuđenog za fočanska silovanja.

Žalbeno veće Tribunala je, međutim, zaključilo da je Pretresno veće – odmeravajući Zelenoviću kaznu od 15 godina zatvora - na razuman način ocenilo olakšavajuće okolnosti, te je odbacilo sve njegove žalbene osnove i potvrdilo prvostepenu presudu.

Zelenoviću se u kaznu uračunava 26 meseci koliko je do sada proveo u pritvoru: najpre u Rusiji gde se skrivao do hapšenja u avgustu 2005. godine, a zatim u Pritvorskoj jedinici UN u koju je prebačen u junu 2006. godine.

Presudom Žalbenog veća u slučaju Zelenović stavljena je tačka na predmet fočanskih silovanja pred Haškim tribunalom, otvoren u junu 1996. godine optužnicom protiv osmorice optuženih pripadnika vojske i policije bosanskih Srba. Dvojica optuženih (Dragan Gagović i Janko Janjić) su ubijeni pri pokušaju hapšenja; trojica (Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković) su u Tribunalu pravosnažno osuđeni na 28, 20 odnosno 12 godina zatvora; dok su predmeti Radovana Stankovića i Gojka Jankovića ustupljeni pravosuđu BiH. Janković je pred Državnim sudom osuđen na 34 godine zatvora i trenutno čeka ishod žalbenog postupka, dok je Stanković u međuvremenu pobegao iz fočanskog zatvora u kojem je izdržavao kaznu od 20 godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 341

ODBAČENA ŽALBA: Draganu Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
TRAGOM FOTOGRAFIJE: Sudbina zatočenika logora El Mudžahid
IZLAZNA STRATEGIJA: Tribunalov "red vožnje" do kraja mandata
OMETANJE PRAVDE: Osuđenom za Srebrenicu sudiće se i za nepoštovanje suda