HomePRESUDA DRAGANU ZELENOVIĆU 4. APRILA
Sledeće srede biće izrečena kazna bivšem fočanskom policajcu koji je priznao krivicu za silovanja bošnjačkih devojaka i žena. Optužba zahteva 10 do 15, a odbrana 7 do 10 godina zatvora

Dragan Zelenović priznaje krivicu za višestruka silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka u FočiDragan Zelenović priznaje krivicu za višestruka silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka u Foči

Presuda bivšem fočanskom policajcu Draganu Zelenoviću biće izrečena u sredu 4. aprila, saopšteno je danas u Tribunalu. Zelenović je u januaru ove godine priznao krivicu po sedam tačaka optužnice koja ga tereti za silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka i žena u Foči 1992. godine. Među žrtvama silovanja je i jedna petnaestogodišnja devojčica.

Na raspravi o odmeravanju kazne održanoj 23. februara ove godine, optužba je za Zelenovića zatražila 10 do 15 godina, a odbrana 7 do 10 godina zatvora. Branilac Zoran Jovanović je tada ukazivao veću da prilikom odmeravanja kazne treba da ima u vidu kako Zelenovićevo priznanje ima "veliki značaj za pomirenje u regionu", dok su tužioci apelovali na sudije da vode računa o težini počinjenih dela. Predlozi odbrane i optužbe, inače, ni na koji način ne obavezuju veće koje može izreći i znatno težu ili blažu kaznu u odnosu na njihove zahteve.

Pred Tribunalom su, osim Zelenovića, za silovanja žena u Foči optužena još sedmorica bosanskih Srba od kojih su dvojica poginula opirući se hapšenju. Preostala petorica su osuđena na ukupno 110 godina zatvora – pravosnažno, pred Tribunalom, Dragoljub Kunarac na 28, Radomir Kovač na 20, a Zoran Vuković na 12 godina, a pred Državnim sudom u Sarajevu gde je Tribunal prosledio dva predmeta, prvostepenim presudama Radovan Stanković na 16 i Gojko Janković na 34 godine zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 316

30 GODINA: Tačka na slučaj Radoslava Brđanina
20 GODINA: Potvrđena kazna Miroslavu Bralu
15 GODINA: Uvaženo priznanje i pokajanje Dragana Zelenovića
PLANOVI PODJELE BIH: Sat crtanja ambasadora Okuna
POGODAK U TELEVIZIJU: Da li se Mladić kitio tuđim perjem