HomePOKAJANJE DRAGANA ZELENOVIĆA
Poučen, kako je rekao, "biblijskom porukom da se istine ne treba bojati" optuženi Dragan Zelenović se na današnjoj raspravi o odmjeravanju kazne javno izvinio svojim žrtvama. Optužba za bivšeg fočanskog policajca koji je priznao krivicu za silovanja bošnjačkih djevojaka i žena predlaže kaznu od 10 do 15, a odbrana od 7 do 10 godina zatvora.

Dragan Zelenović priznaje krivicu za višestruka silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka u FočiDragan Zelenović priznaje krivicu za višestruka silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka u Foči

Dragan Zelenović, bivši fočanski policajac koji je krajem prošle godine priznao krivicu po sedam tačaka optužnice koja ga tereti za silovanja bošnjačkih djevojaka i žena u Foči 1992. godine danas se javno izvinio svojim žrtvama.

"Poučen biblijskom porukom da se istine ne treba bojati ja sam priznao svoju krivnju", rekao je Zelenović u kratkom obraćanju Pretresnom vijeću na raspravi o odmjeravanju kazne. Dodao je da je svjestan činjenice da "nikakva kazna ne može izbrisati traume žrtava zbog patnji koje su nezasluženo pretrpile".

Predsjedavajućeg sudiju Molota je, između ostalog, zanimalo kada je tačno optuženi počeo osjećati kajanje. "U trenutku kada je protiv mene podignuta optužnica", odgovorio je Zelenović i dodao da je u tom momentu počeo vjerovati i u boga.

Na pitanje zašto je onda, uprkos kajanju, u avgustu 2001. godine odlučio pobjeći u Rusiju umjesto da se preda Tribunalu, Zelenović je odgovorio da su mu tako savjetovali "ruski ljudi" u Beogradu koji su mu, kako je kazao, obezbijedili i "originalne" putne dokumente. Sudija Orie /Alphons Orie je primijetio da ne razumije kako dokumenti mogu biti originalni ako je na njima falsifikovano ime i prezime.

Ukazujući Vijeću na olakšavajuće okolnosti koje treba uzeti u obzir prilikom odmjeravanja kazne, Zelenovićev branilac Zoran Jovanović je rekao kako priznanje optuženog da su se u BiH dogodili zločini silovanja ima "veliki značaj", te da ono, po odbrani, predstavlja "doprinos pomirenju".

Optužba s druge strane smatra da Vijeće prilikom određivanja kazne, uprkos priznanju krivice i činjenici da su žrtve pošteđene svjedočenja i suočavanja sa okrivljenim, treba voditi računa o težini počinjenih krivičnih đela.

Zelenović je u januaru ove godine priznao krivicu po sedam tačaka optužnice koja ga tereti za silovanja i mučenja bošnjačkih žena u Foči 1992. godine. Među žrtvama silovanja je i jedna petnaestogodišnja djevojčica. Optužba je zatražila kaznu od 10 do 15, a odbrana od 7 do 10 godina zatvora. To, međutim, ni na koji način nije obavezujuće za Vijeće koje može izreći i znatno težu, ali i blažu kaznu.Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 311

PRESUDA: Genocid se morao sprečiti i kazniti
NEVIN ALI UVREĐEN: Počinje suđenje zapovednicima OVK
"ZBRINJAVANJE": Jedan pukovnik, dva predsednika i hiljade leševa
INSAJDER IZ HELIODROMA: Radni dan ravnatelja logora
DOKAZI I PORICANJE: Čija je "krmača" pogodila sarajevsku televiziju?
SIMPTOMI KAJANJA: Zelenović na pregledu kod sudije Molotoa