HomeZELENOVIĆ PRIZNAO KRIVICU ZA SILOVANJA U FOČI
Optuženi se izjasnio da je kriv za sedam tačaka optužnice kojima se silovanja i mučenja fočanskih devojaka kvalifikuju kao zločini protiv čovečnosti, a tužilaštvo je za uzvrat povuklo ostalih sedam tačaka kojima su ista dela kvalifikovana i kao kršenja zakona i običaja ratovanja. Tužilaštvo predlaže kaznu od 10 do 15 a odbrana od 7 do 10 godina zatvora. Dvadeseto priznanje krivice pred Tribunalom

Dragan Zelenović priznaje krivicu za višestruka silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka u FočiDragan Zelenović priznaje krivicu za višestruka silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka u Foči

Dragan Zelenović je danas priznao krivicu po sedam tačaka optužnice koja ga tereti za višestruka silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka u Foči čiji je identitet u optužnici označen pseudonimima FWS 75 i 87. Zelenović je prihvatio odgovornost i za saizvršilaštvo i pomaganje u mučenju i silovanju više devojaka koje su od jula do kraja oktobra 1992. godine držane i seksualno zlostavljane na nekoliko lokacija u Foči – u lokalnom štabu vojske bosanskih Srba u naselju Buk Bijela, zgradi fočanske gimnazije, sportskoj dvorani Partizan i u napuštenom stanu u blizini jednog ribljeg restorana.

Ponovljeno izjašnjavanje Dragana Zelenovića usledilo je nakon što su odbrana i optužba po jučerašnjem nalogu Veća razjasnili nejasne delova Sporazuma o priznanju krivice. U korigovanoj verziji Sporazuma, Zelenović priznaje krivicu za sedam tačaka optužnice u kojima se silovanje i mučenje kvalifikuju kao zločini protiv čovečnosti. Ista dela su u optužnici kumulativno označena i kao kršenja zakona i običaja ratovanja, ali je tužilaštvo, nakon priznanja okrivljenog, povuklo optužbe po tom drugom osnovu.

U vreme na koje se odnosi optužnica – od aprila 1992. do juna 1993. godine, Dragan Zelenović je bio jedan od zamenika komandira vojne policije bosanskih Srba i vođa paravojnih jedinica u Foči. Nakon napada na Foču i oružanog otpora koji su pružili meštani sela Trošanj i Mješaji, bosanski Srbi su 3. jula 1992. godine zarobili oko 60 žena, dece i staraca i odveli ih u naselje Buk Bijela kako bi saznali gde se kriju muškarci iz njihovih sela. Dragan Zelenović je priznao da je tog dana ispitivao dve žene - zrtve sa pseudonimima 75 i 87. Optužujući ih da lažu, srpski vojnici i policajci su silovali obe žene. Prva je izgubila svest nakon što su je silovala desetorica neidentifikovanih vojnika a druga – u to vreme stara samo 15 godina - je završila kao Zelenovićeva žrtva.

Zelenović je priznao da je ove dve žene silovao u više prilika i na različitim lokacijama – odvodio ih je iz gimnazije u Foči gde su bile smeštene do sredine jula a potom i iz sportske sale Partizan. Jednom prilikom je, navodi se u optužnici, grupno silovao petanestogodišnju svedokinju 87 sa još četvoricom muškaraca. Devojčica je sve vreme boravka u zatočeništvu, zbog čestih seksulanih nasrtaja, pomišljala na samoubistvo.

Pošto pošto se uverilo da je Zelenovićevo priznanje dobrovoljno, nedvosmisleno i dato sa punom svešću o posledicama, kao i da postoje dovoljne činjenične osnove da je počinio zločine za koje se tereti, Veće je optuženog formalno proglasilo krivim. Stranama je naložilo da u roku od četiri sedmice dostave podneske sa argumentima o visini kazne nakon čega će biti zakazana rasprava o odmeravanju kazne. U Sporazumu o priznanju krivice, optužba je za Zelenovića tražila kaznu od 10 – 15 godina a odbrana od 7-10 godina zatvora. Ti predlozi ni na koji način ne obavezuju Pretresno veće koje optuženom, kako ga je pre izjašnjavanja upozorilo, može da odmeri i kaznu doživotnog zatvora.

Dragan Zelenović je, inače, dvadeseti optuženi koji je pred Tribunalom priznao krivicu za zločine za koje je optužen. Pre njega su to učinili Dražen Erdemović, Goran Jelisić, Stevan Todorović, Dragan Kolundžija, Duško Sikirica, Damir Došen, Milan Simić, Biljana Plavšić, Momir Nikolić, Dragan Obrenović, Predrag Banović, Darko Mrđa, Miodrag Jokić, Dragan Nikolić, Miroslav Deronjić, Ranko Češić, Milan Babić, Miroslav Bralo i Ivica Rajić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 305

"KRIV SAM": Priznanje u Hagu umjesto suđenja u Sarajevu
MARKALE 2: Kako je nastao mit o "nepoznatom počiniocu"
PROMJENLJIVA SAVEZNIŠTVA: U zatočeništvu bivših saboraca
BIH-NE-BIH: Trbić hoće u Bosnu a Bosna ga neće