HomePONOVO ODLOŽENO IZJAŠNJAVANJE ZELENOVIĆA
Bivši fočanski policajac Dragan Zelenović izjasniće se o krivici sutra ili nakon sudske pauze, pošto još nije imao prilike da razgovara sa izabranim advokatom o navodima optužnice koja ga tereti za silovanja u Foči 1992. godine

Dragan Zelenović u sudnici TribunalaDragan Zelenović u sudnici Tribunala

Izjašnjavanje Dragana Zelenovića o optužnici koja ga tereti za mučenja i silovanja muslimanskih žena i devojaka u Foči 1992. godine ponovo je odloženo. Veće kojim predsedava sudija Alfons Ori/Alphons Orie zakazaće novo izjašnjavanje već za sutra - ukoliko bude slobodne sudnice - ili za prvu nedelju po okončanju sudske letnje pauze.

Bivši fočanski policajac prvi put nije mogao da se izjasni o optužbama pre tačno mesec dana, 13. juna ove godine, pošto u tom trenutku "nije razumeo optužnicu". Tada ga je zastupao dodeljeni branilac Van Der Spul/Spoel koji je danas ukazao da bi mogao da brani Zelenovića samo pred Tribunalom u Hagu a ne i pred sudom u Sarajevu, ukoliko njegov predmet bude prepušten pravosuđu Bosne i Hercegovine. Sudija Orie je primetio da to ukazuje "da će se Zelenović izjasniti negativno o krivici" te je dodao da se "ne seća ni jednog predmeta u kojem je optuženi priznao krivicu a ipak je upućen u Bosnu".

Dragana Zelenovića će, ako položi test jezika, zastupati advokat Ognjanović s kojim će o navodima optužnice razgovarati danas posle podne, pošto branilac doputuje u Hag. U jučerašnjem kratkom telefonskom razgovoru, Ognjanović je optuženog savetovao da "ako mora da se izjasni, kaže da nije kriv".

Budući da Veće smatra da nije neophodno da se izjašnjavanje o krivici obavi danas, sudija Ori je "u interesu pravde" pružio još jednu priliku optuženom i primenio pravilo prema kojem se izjašnjavanje može odložiti i na više od 30 dana, ako postoji "valjani razlog" za to. Veće je "zabrinuto zbog odlaganja" jer je Ognjanović, kako je primetio sudija Ori, imao 30 dana da obavi razgovor sa optuženim Zelenovićem a propustio je da to uradi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 286

"ŠKORPION" PRED SUDOM: Prvi svedoci optužbe na suđenju za Kosovo
SREBRENICA: Del Ponte sprečena da govori na otvaranju suđenja
NEPOŠTOVANJE SUDA: Da li je novinar grešio iz prkosa ili zbunjenosti
"FUNKCIJA PATRIOTA": Odbrana optužuje svedoka za krivokletstvo
ODBRANA KRAJINE: Počelo izvođenje dokaza Milana Martića
"NISAM KRIV": Zelenović se izjasnio iz trećeg pokušaja
ĐERIĆ, IPAK, U HAGU: Poslednji svedok na suđenju Momčilu Krajišniku