HomeBEOGRADU UPUĆENI NOVI NALOZI ZA HAPŠENJE OPTUŽENIH
Na zahtev tužioca, sudija Haškog tribunala uputio jugoslovenskim vlastima naloge za hapšenje Radovana Stankovića i Dragana Zelenovića. Obojica su još 1996. optuženi za silovanja i druge zločine u Foči i obojica se, prema saznanjima tužilaštva, trenutno nalaze na teritoriji SRJ

Deklarativna spremnost novih vlasti u Beogradu da sarađuju sa Haškim tribunalom stavljena je danas na novu probu. Na zahtev tužioca, sudija Petrik/Patrick Robinson je jugoslovenskim vlastima uputio naloge za hapšenje Radovana Stankovića, zvanog "Raša" i Dragana Zelenovića, zvanog "Zelja", optuženih za silovanja i druge ratne zločine počinjene u Foči 1992. godine.

Prema saznanjima haškog tužilaštva, obojica optuženih se trenutno nalaze na teritoriji SRJ, te je vlastima u Beogradu naloženo da ih "pronađu, uhapse i predaju Međunarodnom sudu", kao i da ih tom prilikom obaveste o pravima koja imaju po Statutu i Pravilima postupka Haškog tribunala. Budući da su obojica optuženih državljani Bosne i Hercegovine, za njih ne važe "ustavne smetnje" koje, prema tumačenju zvaničnog Beograda, "onemogućavaju izručenje jugoslovenskih državljana" Haškom tribunalu. Što znači da se za njihovo hapšenje i transfer u Hag ne mora čekati na usvajanje Zakona o saradnji SRJ sa Tribunalom, o kojem se trenutno raspravlja u Beograd.

Optužnica protiv Radovana Stankovića i Dragana Zelenovića podignuta je još u junu 1996. a nalozi za njihovo hapšenje upućeni su vlastima Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kao i tadašnjoj administraciji bosanskih Srba na Palama. Istom optužnicom je, za silovanja i seksualna porobljavanja bošnjačkih devojaka i žena u Foči 1992. godine, optuženo još šest pripadnika policije, vojske ili paravojnih formacija bosanskih Srba. Dvojica optuženih - Dragan Gagović i Janko Janjić - su poginuli prilikom pokušaja hapšenja; trojica su osuđeni: Dragoljub Kunarac na 28, Radomir Kovač na 20 i Zoran Vuković na 12 godina zatvora; Stanković i Zelenović su se, prema saznanjima tužilaštva, "sklonili" u SR Jugoslaviju, dok se poslednjem sa tog spiska, Gojku Jankoviću, izgubio svaki trag.

Mnoge od 16 fočanskih žrtava silovanja, koje su svedočile na suđenju Kunarcu, Kovaču i Vukoviću, su u svojim iskazima pominjale i Stankovića i Zelenovića kao vojnike koji su ih izvodili iz prostorija u kojima su bile zatočene i silovali ih ili na druge načine seksualno zlostavljali.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 56

SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Svedočenja očevidaca zločina
SUĐENJE MILORADU KRNOJELCU: Ko je bio odgovoran za zatočenike fočanskog KP Doma?
SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ: Optužba pobija dokaze odbrane
TRIBUNAL: Branitelji traže više para za obranu svojih klijenata