HomeJANKO JANJIĆ SE USMRTIO RUČNOM GRANATOM PRILIKOM HAPŠENJA


Ubio se optuženi za ratne zločine

Haško tužiteljstvo "žali" zbog Janjićeve odluke da umjesto suđenja odabere samoubojstvo - Janjić je bio optužen za silovanja bošnjačkih žena u Foči

Janko Janjić, optužen za silovanja Bošnjakinja u Foči, protekle se noći usmrtio ručnom granatom kad su ga pripadnici SFOR pokušali uhapsiti u Foči da bi ga predali Haškom tribunalu, potvrdio je Ured tužitelja. U eksploziji granate ozlijeđena su i četiri pripadnika SFOR-a koji, kako priopćava NATO, "nisu koristili oružje".

Glavna tužiteljica Carla/Karla Del Ponte izrazila je žaljenje zbog takvog Janjićevog postupka i njegove odluke da umjesto suđenja odabere samoubojstvo. Ona je "pohvalila hrabrost pripadnika SFOR-a" podsjetivši da je ovaj optužni "već ranije prijetio da će ubiti sebe i druge ako ga pokušaju uhapsiti".

Taj "tragičan događaj", smatra Del Ponte, može poslužiti kao opomena preostalim bjeguncima od pravde da se "što je moguće prije dobrovoljno predaju" kako bi izbjegli rizike hapšenja.

Janjić nije prvi optuženik za silovanja i seksualna porobljavanja u Foči koji je stradao prilikom pokušaja hapšenja. Dragan Gagović, bivši šef fočanske policije, ubijen je u siječnju/januaru prošle godine kad se svojim vozilom usmjerio na francuske vojnike koji su mu napravili zasjedu.

Inače, pred Tribunalom je u toku suđenje trojici od ukupno osam osoba s originalne "Fočanske optužnice". Više žena, koje su svjedočile na suđenju Dragoljubu Kunarcu, Radomiru Kovaču i Zoranu Vukoviću - u svojim su svjedočenjima tvrdile da ih je silovao i Janko Janjić zvani Tuta.

Haška optužnica navodi da je Janjić (43) bio u grupi vojnika koji su u srpnju/julu 1992. zarobili i odveli žene iz sela Mješaja i Trošanj u motel u Buk Bijeloj i tamo, tokom ispitivanja, silovali više zatočenica. Više svjedokinja navodi da ih je Janjić kasnije odvodio iz fočanske gimnazije i hale Partizan, gdje su bile zatočene, i silovao na raznim lokacijama u Foči. Optužbe uključuju grupna silovanja i podvođenja zarobljenica drugim vojnicima. Na temelju tih optužbi, haški tužitelji su Janjića, u ukupno 6 točaka, teretili za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 28

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: General Krstić se brani optužujući generala Mladića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Mario Čerkez odustao od svjedočenja u vlastitu obranu
TRIBUNAL: Da li Miloševiću suditi u Beogradu ili u Hagu?
TRIBUNAL: U Hagu izrečena prva kazna doživotnog zatvora, ali za zločine u Ruandi
SUĐENJE STANISLAVU GALIĆU: Prije sudije će obići sarajevska mjesta zločina