HomeTRIBUNAL ČEKA TRANSFER ZELENOVIĆA
Tribunal pozdravlja hapšenje optuženog Dragana Zelenovića u Rusiji i traži da što skorije bude prebačen u pritvor UN u Hagu

Dragan ZelenovićDragan Zelenović

Haški tribunal je zatražio od ruskih vlasti da što brže prebace Dragana Zelenovića u Hag, nakon obavijesti o hapšenju ovog optuženika za teritoriju Rusije.

Zelenović se tereti za pojedinačna i grupna silovanja bošnjačkih žena na području Foče te za odvođenje zatočenih žena na lokacije gdje su zlostavljane - u periodu nakon srpskog preuzimanja vlasti u tom gradu 1992. godine. Prema optužnici, podignutoj prije devet godina, Zelenović je bio do-zapovjednik u vojnoj policiji i paravojnim formacijama.

Od osam osoba s originalne optužnice za silovanja u Foči, trojica su osuđena na kazne od 12 do 28 godina zatvora (Zoran Vuković, Radomir Kovač i Dragoljub Kunarac), dvojica su poginula prilikom hapšenja (Dragan Gagović i Janko Janjić), a dvojica su u pritvoru UN – Radovan Stanković i Gojko Janković.

Nakon zahtjeva tužiteljstva da se suđenje Stankoviću i Jankoviću prepusti sudu u BiH, Tribunal je odlučio proslijediti predmet Stanković (i odbacio je njegovu žalbu na tu odluku), dok Janković, koji je kasnije došao u pritvor, još uvijek čeka na odluku o prosljeđivanju. Dakle, moguće je da će i za Zelenovića Hag biti privremena “stanica” na putu iz Rusije – u Sarajevo.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 246

NEOBUZDANI SVEDOK: Uzaludne lekcije profesoru Šešelju
"VUKOVARSKA TROJKA": Uskoro suđenje za masakr u Ovčari
FANTAZIJA ILI ČINJENICE: Kako su nastali Orićevi borbeni izvještaji
LISTA ČEKANJA: Usko grlo u Žalbenom veću Tribunala