HomeODBRANA TRAŽI BLAŽU KAZNU ZA "FOČANSKOG POKAJNIKA"
Žalbena rasprava u predmetu Dragana Zelenovića osuđenog na 15 godina zatvora zbog silovanja i mučenja bošanjačkih devojaka i žena u Foči 1992. godine. Odbrana traži da se ublaži kazna "jedinom Fočaku koji je priznao zločine" dok se tužilaštvo zalaže za potvrđivanje prvostepene presude

Dragan Zelenović na žalbenoj raspraviDragan Zelenović na žalbenoj raspravi

Odbrana Dragana Zelenovića, osuđenog na 15 godina zatvora zbog silovanja i mučenja bošnjačkih devojaka i žena u Foči 1992. godine, je na današnjoj raspravi ukazivala na razloge zbog kojih bi, po njenom mišljenju, Žalbeno veće trebalo da ublaži kaznu.

Njegov branilac, beogradski advokat Zoran Jovanović, smatra da prvostepeno veće pri odmeravanju kazne nije dalo dovoljnu težinu Zelenovićevom priznanju krivice i drugim olakšavajućim okolnostima. Priznanjem, ukazao je branilac, optuženi je oslobodio žrtve obaveze svedočenja i time ih poštedeo ponovnog preživljavanja trauma, što je po njemu značajna olakšavajuća okolnost budući da se radi o “posebnoj kategoriji naročito osetljivih žrtava”. Većina žrtava silovanja koje je priznao Zelenović je već svedočila pred Tribunalom u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića kao i pred Državnim sudom u Sarajevu u postupcima protiv Gojka Jankovića i Radovana Stankovića. Saradnja Dragana Zelenovića sa tužilaštvom Tribunala je, tvrdi Jovanović, mnogo više od “početne saradnje”, kako se konstatuje u prvostepenoj presudi. Detalje saradnje branilac je, međutim, izneo u sednici zatvorenoj za javnost.

Tužiteljica Helen Bredi/Brady, smatra da je prvostepeno veće pravilno procenilo saradnju optuženog sa tužilaštvom, kao i da kazna od 15 godina nije previsoka s obzirom da je Zelenović počinio ili bio saučesnik u preko 30 pojedinačnih i grupnih silovanja. Tužilaštvo ne spori da je Zelenović prvi i jedini sa "fočanske optužnice" koji je priznao krivicu, ali ukazuje da se u njegovom slučaju radi “o posebno ponižavajućim zločinima koji su traumatske prirode” i čija težina mora da bude glavni faktor pri odmeravanju kazne.

Žalbeno veće je od strana tražilo komentare na presudu koju je Državni sud BiH izrekao u slučaju protiv Radovana "Raše" Stankovića, osudivši ga na 20 godina zatvora za iste ili slične seksualne zločine u Foči. Odbrana smatra da Žalbeno veće treba da uzme u obzir različito ponašanje Stankovića prema sudu, njegovo omalovažavanje žrtava kao i činjenicu da je pobegao iz zatvora u Foči gde je izdržavao kaznu. Za razliku od Stankovića, ponovio je branilac, Zelenović je "jedini Fočak koji je priznao zločine i potvrdio ono što se tamo dogodilo".

Na kraju rasprave Žalbenom veću se obratio i Dragan Zelenović, ukazujući da je krivicu priznao "svesno i bez ikakvih pritisaka", mada bi bolje prošao da mu je suđeno u Sarajevu pošto bi kaznu izdržavao u Foči i zbog zdravstvenih problema polovinu vremena provodio u bolnici. "Vi vidite kako je Rašo prešao iz auta u auto i otišao iz zatvora a ja to nisam htio i jedini sam ja pred ovim sudom priznao od svih tih Fočaka šta se dešavalo", primetio je Zelenović. "Verujem se da će moje kajanje pomoći oporavku žrtava i umanjenju njihovih patnji. Takođe sam se nadao da će saradnja pomoći radu ovoga suda i pomirenju u Bosni ali... ", rekao je Dragan Zelenović, slegnuo je ramenima i završio svoje obraćanje sudijama.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 339

KONAČNA PRESUDA: Sefer Halilović je i pravosnažno nevin
NEOBAVJEŠTENI: Kada je UNPROFOR saznao za srebrenički masakr?
KAD PODBACE UN: Zašto su mudžahedini bili nosioci borbenog zadatka
CRTANJE KARATA: Kako je Prlić potezom olovke podijelio BiH
PRIZNAO PA SE POKAJAO: Zelenović vjeruje da bi bolje prošao u Sarajevu