HomeZELENOVIĆ NA IZDRŽAVANJU KAZNE U BELGIJI
Bivši pripadnik vojne policije bosanskih Srba Dragan Zelenović prebačen je u Belgiju na izdržavanje petnaestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog silovanja i mučenja bošnjačkih djevojaka i žena u Foči 1992. godine

Dragan Zelenović prilikom izricanja presudeDragan Zelenović prilikom izricanja presude

Bivši zamjenik komandira vojne policije bosanskih Srba Dragan Zelenović prebačen je u Belgiju na izdržavnje petnaestogodišnje zatvorske kazne na koju je u aprilu prošle godine osuđen zbog silovanja i mučenja bošnjačkih djevojaka i žena na području Foči tokom 1992. godine.

Zelenović je u januaru prošle godine priznao krivicu za silovanja i mučenja svojih žrtava među kojima je bila i jedna petnaestogodišnja djevojčica. Ocjenjujući da su zločini koje je optuženi počinio predstavljali “dio obrasca seksualnog nasilja” nad bošnjačkim djevojkama i ženama na području Foče 1992. godine, Pretresno vijeće ga je 4. aprila 2007. proglasilo krivim za direktno učešće u devet silovanja, kao i za saizvršilaštvo u još dva slučaja. Tu presudu je 31. oktobra prošle godine potvrdilo Žalbeno vijeće Tribunala.

Zelenović je duže vrijeme izbjegavao suočenje sa pravdom pošto se, nakon podizanja optužnice u junu 1996. godine, najprije sklonio u Beograd a potom sa novim identitetom pobjegao u Rusiju gdje je i uhapšen u avgustu 2005. godine. Na prvom pojavljivanju pred Tribunalom se izjasnio da nije kriv, ali se – nakon što se njegov slučaj našao pred Vijećem za prosljeđivanje predmeta lokalnim pravosuđima – predomislio i zaključio sa tužilaštvom sporazum o priznanju krivice.

Za silovanja, mučenja i seksulana porobljavanja bošnjačkih djevojaka i žena u Foči, zajedno sa Zelenovićem, optuženo je još sedam pripadnika vojske i pocije bosanskih Srba. Dragan Gagović i Janko Janjić su ubijeni prilikom pokušaja hapšenja, Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković su u Tribuanlu pravosnažno osuđeni na 28, 20, odnosno 12 godina zatvora, dok su predmeti Radovana Stankovića i Gojka Jankovića ustupljeni pravosuđu BiH koje ih je osudilo na 20, odnosno 34 godine zatvora.

Stanković je u maju prošle godine pobjegao iz Kazneno-popravnog doma u Foči i još uvijek je u bjekstvu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 355

USPOMENE SA KOSOVA: Foto-album izviđača "Šišarke"
TAČKA MANJE: Delić oslobođen optužbe za silovanja
VLAST ILI POČAST: Gospodski maniri, autoritet i prestiž četničkog vojvode
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Kako se brani ministar Boškoski