HomeGENERAL BOBETKO: PARIZ SE OGRANIČIO NA UPOZORENJA
Svi francuski mediji prenose najavu Velike Britanije da će suspendovati ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Hrvatskom u slučaju da Haškom tribunalu ne isporuči optuženog generala Bobetka. Takva odluka Londona se usporeduje s znatno blažim stavom zvaničnog Pariza

Janko BobetkoJanko Bobetko

"Ministar Vilpen (de Villepin) je skrenuo pažnju svom sagovorniku, hrvatskom šefu diplomatije Toninu Piculi, na značaj koji Francuska pridaje tretmanu afere Bobetko od strane Hrvatske. Insistirajući, kao i sve evropske prijestolnice, na potpunoj saradnji sa Haškim tribunalom, Pariz je pozvao hrvatsku vladu da u tom smislu preduzme odgovarajuće korake."

Ovako glasi dio zvaničnog saopštenja francuskog Ministarstva inostranih poslova datog poslije posjete ministra inostranih poslova Hrvatske Tonina Picule Parizu i razgovora sa Dominkom d Vilpenom. Prenoseći to saopštenje, pariski audiovizuelni mediji ističu da Zagreb može biti zadovoljan ovakvim stavom Ke d'Orseja ako se smisao saopštenja uporedi sa neuporedivo oštrijom reakcijom zvaničnog Londona, koji je, zbog odbijanja da isporuči generala Bobetka Haškom tribunalu, najavio da će kazniti Hrvatsku uskraćivanjem ratifikovanja njenog sporazuma sa EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Radio Frans-Enfo (France-Info) prenosi da je Zagreb izrazio "žaljenje" zbog takvog stava Forin Ofisa (Foreign Officea) i dodaje da je ministar Picula prije polaska iz Pariza izjavio da je "kraj ovoga mjeseca krajnji rok do kada bi se slučaj Bobetko morao razriješiti".

Ta izjava se podudara s onim što je šef hrvatske diplomatije rekao u intervjuu u današnjem broju pariskog dnevnika "Figaro" (Le Figaro). Ističući da "slučaj Bobetko" ne dovodi ni najmanje u pitanje saradnju sa Haškim tribunalom, ministar Picula je rekao: "Mi smo uložili prigovor na zahtjev za izručenjem pošto imamo pravne argumente. Vjerujemo da će taj slučaj biti riješen u roku od osam dana. Otvorili smo naše arhive i dali na raspolaganje Haškom tribunalu 10.000 stranica raznih dokumenata. U Zagrebu imamo biro čiji je zadatak da olakša tu saradnju. Izvjesno je, međutim, da sve nije idilično. Tenzije su normalna pojava, jer ožiljci rata su stvarni kod nas. Međutim, nema nikakve sumnje da će hrvatska vlada nastaviti da sarađuje sa Haškim tribunalom. Neslaganja u pojedinim slučajevima ni u čemu ne dovode u pitanje tu saradnju", izjavio je hrvatski sef diplomatije.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 120

NOVINARI PROTIV PREDSEDNIKA: Svedočenja visokog rizika
ZLOČIN I KAZNA: Sudije nagrađuju priznanje i pokajanje
KULTURA NEKAŽNJIVOSTI: Pljačkaše nije imao ko da goni
LENJINGRAD U BOSNI: Sarajevo u "dvostrukoj blokadi"
OPTUŽENI KOJI NEDOSTAJE: Šainović i Ojdanić čekaju Milutinovića