HomeO BOBETKU I U PARIZU
Prema zvaničnoj najavi posjete Parizu, hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula će sa šefom francuske diplomatije Dominikom de Vilpenom i drugim francuskim političkim ličnostima razgovarati o bilateralnim odnosima dvije zemlje i približavanju Hrvatske evroatlantskim integracijama. Nezvanično, glavna tema će biti izručenje generala Janka Bobetka Haškom tribunalu

Janko BobetkoJanko Bobetko

Danas poslijepodne i sutra ministar vanjskih poslova Hrvatske Tonino Picula se nalazi u zvaničnoj posjeti Parizu. Programom posjete, između ostalih, predviđeni su susreti i razgovori sa šefom francuske diplomatije Dominikom de Vilpenom (Dominique de Villepin), i sa predsjednikom parlamentarne komisije za vanjske poslove, bivšim francuskim premijerom Eduarom Baladirom (Edouard Balladur).

Tim povodom, u zvaničnom saopštenju Ke d'Orseja (Quai d'Orsay) se ističe da od demokratskih promjena u Hrvatskoj 2000. godine jačaju prijateljski odnosi dvije zemlje. Potvrda toga je i posjeta predsjednika Žaka Širaka (Jacques Chirac) Hrvatskoj 8. decembra prošle godine.

Posjeta ministra Picule, prema istom saopštenju, biće prilika da se razmotre rezultati bilateralnih odnosa i niz drugih pitanja, među kojima je najvažnije približavanje Hrvatske Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom vojnom savezu. Pitanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu je spomenuto na kraju saopštenja. Nezvanično, međutim, naši izvori potvrđuju, da će nedavni zahtjev Haškog tribunala vlastima Hrvatske da izruče penzionisanog generala Janka Bobetka, kojeg je Tužilaštvo tog suda optužilo za zločine nad srpskim civilima, biti dominantna tema Piculinih pariskih razgovora. Biće to možda prilika i da se sazna zvanični stav Pariza o odbijanju Zagreba da ispuni taj zahtjev Haškog tribunala. Do sada takav stav nije očitovan.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 120

NOVINARI PROTIV PREDSEDNIKA: Svedočenja visokog rizika
ZLOČIN I KAZNA: Sudije nagrađuju priznanje i pokajanje
KULTURA NEKAŽNJIVOSTI: Pljačkaše nije imao ko da goni
LENJINGRAD U BOSNI: Sarajevo u "dvostrukoj blokadi"
OPTUŽENI KOJI NEDOSTAJE: Šainović i Ojdanić čekaju Milutinovića