HomeNATO: IZRUČITI BOBETKA
Zvaničnici vojnog saveza poručuju Zagrebu da nesuradnja sa Haškim tribunalom može povući brojne konsekvence, između ostalog i usporavanje integracije Hrvatske u euro-atlantski sigurnosni sustav

Janko BobetkoJanko Bobetko

"NATO upućuje snažan poziv hrvatskim vlastima da u potpunosti obnove suradnju sa Haškim tribunalom", izjavio je visoki dužnosnik vojnog saveza, posebno naglašavajući "slučaj Bobetko", neizručenje hrvatskog generala optuženog za ratne zločine protiv Srba u toj zemlji, počinjene1993. godine. Isti je zvaničnik naglasio da nesuradnja sa Hagom dovodi u pitanje otpočete procese integriranja Hrvatske u euro-atlantski sigurnosni sustav.

Isti izvor podsjeća da je puna suradnja sa Međunarodnim sudom za ratne zločine jedna od neizbježnih i ključnih obaveza svih država regiona: "Njeno izbjegavanje je moralno neprihvatljivo", kaže zvaničnik Alijanse, primjećujući da takav razvoj situacije može dovesti u pitanje i šire napore međunarodne zajednice na uspostavi trajnog mira i stabilnosti u balkanskom regionu. On je i ovom prilikom podsjetio da je NATO, angažovanjem na brojnim akcijama hapšenja optuženih za ratne zločine, višestruko dokazao vlastitu podršku Međunarodnom sudu.

Sa druge strane, ukazujući na nepodijeljenu želju zemalja Zapadnog Balkana da se snažnije uključe u vojni savez, ovaj izvor upozorava da se, zauzvrat, od njih očekuje dokaz vlastitih napora na uspostavljanju mira i stabilnosti. "To obuhvata i njihovu suradnju sa Haškim sudom i izručenje lica optuženih za ratne zločine, uključujući i hrvatskog generala Janka Bobetka", kaže zvaničnik Alijanse.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 118

PRIZNANJE I ŽALJENJE: Biljana Plavšić priznala krivicu za progone
SAMIT U SUDNICI: Stjepan Mesić svedočio protiv Slobodana Miloševića
GENOCID U PRIJEDORU: Izostala nagodba optužbe i odbrane doktora Stakića
SVEDOCI ILI ŠPIJUNI: Mogu li se novinari prisiljavati na svedočenje
NOVA OPTUŽNICA ZA SREBRENICU: Postoji li "francuska veza" u srebreničkom genocidu