HomeHRVATSKA ŽALBA BEZ OSNOVA
Haško tužiteljstvo odbacuje ne samo argumente već i pravo Hrvatske da pred Žalbenim vijećem tribunala traži preispitivanje optužnice i naloga za hapšenje generala Janka Bobetka

Nakon što je Hrvatska prošlog tjedna zatražila od Haškog tribunala da preispita optužnicu protiv umirovljenog generala HV Janka Bobetka kojeg se tereti za zločine u Medačkom džepu, tužiteljstvo je ustvrdilo da hrvatski zahtjevi nemaju nikakvih pravnih osnova i da se zasnivaju na "pogrešnim premisama".

Žalbenom vijeću Tribunala Hrvatska se obratila 4. listopada opsežnim podneskom, tražeći da se preispitaju i ukinu sudska odluka o potvrđivanju optužnice i izdavanju naloga za hapšenje Bobetka. Hrvatska, naime, tvrdi da je tom optužnicom operacija u Medačkom džepu "neprihvatljivo i netočno" definirana kao ilegalna akcija progona srpskog stanovništva na tom području.

Tužitelji su podigli optužnicu protiv bivšeg zapovjednika HV Bobetka budući da su u medačkoj operaciji u rujnu 1993., ubijeni mnogi srpski civili i cijelo područje opustošeno. Prošle je godine zbog istih zločina podignuta optužnica protiv Rahima Ademija koji je u vrijeme tih zločina bio zapovjednik HV za područje Gospića, i koji je bio podređen Bobetku. Ademi se predao Tribunalu i sada na privremenoj slobodi čeka početak suđenja.

I dok Hrvatska tvrdi da ima pravo tražiti preispitivanje optužnice budući da definicije koje su u njoj iznesene imaju pravnih i političkih posljedica za hrvatsku državu, tužiteljstvo odgovara da ni jedno pravilo tribunala ne predviđa mogućnost prigovora na nalog za hapšenje, a da prigovore na optužnicu može podići samo Bobetkova obrana, ali tek nakon što se on preda ili bude izručen Tribunalu.

Tužiteljica Karla/Carla Del Ponte ne samo da ne prihvaća argumente na kojima Hrvatska temelji svoju žalbu, već upozorava da Žalbeno vijeće uopće nema nadležnost da preispituje odluke sudaca koji potvrđuju optužnice i potpisuju naloge za hapšenje.

Del Ponte nadalje upozorava da bi cijeli sustav - po kojem ovaj UN Tribunal ima prioritet nad domaćim pravosuđima - postao besmislen kad bi se državama dopustilo da rutinski traže preispitivanje obvezujućih naloga Haškog tribunala, koje su prema Statutu dužne da izvrše bez odgode.

Prema pisanju hrvatskog tiska, glavna tužiteljica bi krajem ovog mjeseca trebala doći u Zagreb što bi moglo ubrzati rješenje afere Bobetko zbog koje Hrvatskoj prijete osude EU i međunarodne zajednice. Jedna od mogućnosti koje se sada spominju u hrvatskoj javnosti je da se 83-ogodišnji Bobetko - koji bi uskoro mogao biti prebačen na bolničko liječenje - video linkom iz Zagreba izjasni o krivnji. Tužiteljica se o toj mogućnosti zasad nije javno očitovala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 120

NOVINARI PROTIV PREDSEDNIKA: Svedočenja visokog rizika
ZLOČIN I KAZNA: Sudije nagrađuju priznanje i pokajanje
KULTURA NEKAŽNJIVOSTI: Pljačkaše nije imao ko da goni
LENJINGRAD U BOSNI: Sarajevo u "dvostrukoj blokadi"
OPTUŽENI KOJI NEDOSTAJE: Šainović i Ojdanić čekaju Milutinovića