HomeODBIJEN PRIGOVOR HRVATSKE U SLUČAJU BOBETKO
Žalbeno vijeće zaključilo da prigovori Hrvatske na nalog za hapšenje generala Janka Bobetka nemaju temelja i pozvalo da se sva pitanja riješe redovitom procedurom koja počinje predajom opuženog Tribunalu

Janko BobetkoJanko Bobetko

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je danas odbacilo prigovore Hrvatske na nalog za hapšenje i optužnicu protiv generala Janka Bobetka, kojeg se tereti za zločine u Medačkom džepu. Vijeće je pozvalo da se sva pitanja riješe redovitom procedurom koja počinje predajom opuženog Tribunalu.

Nakon što je u septembru Tribunal potvrdio optužnicu i Hrvatskoj uputio nalog za hapšenje bivšeg zapovjednika Glavnog stožera HV, Hrvatska vlada je Tribunalu uputila nekoliko podnesaka tražeći da Žalbeno vijeće odluči da li je u Bobetkovom slučaju navedena procedura bila opravdana. Hrvatska tvrdi da je Tribunal Bobetka mogao pozvati i na druge načine, osim putem naloga za hapšenje, ali da to nije bilo ni pokušano.

Žalbeno vijeće, u prvom redu, upozorava da Hrvatska nema pravo ulagati žalbu na odluke suca koji potvrđuje optužnice i naloga za hapšenje. Država, koja smatra da ima interes osporavati neku sudsku odluku, ima pravo to učiniti - ali samo kad odluke donese Sudsko vijeće, ali ne i sudac koji potvrđuje optužnice.

Tribunal neće primati podneske optužene osobe ili njegovih zastupnika prije no što postupak pred Tribunalom bude pokrenut - a on se pokreće u trenutku kad optuženi stigne pred Tribunal, navodi Žalbeno vijeće, prihvaćajući argumente tužitelja. Država se može žaliti samo kad dokaže da određena odluka Sudskog vijeća ima pravne posljedice po tu državu, ali ne kad se, kao u ovom slučaju, radi o "mogućim političkim posljedicama ili o prigovorima na opće, povijesne postavke optužnice", dodaje Vijeće. Hrvatska naime tvrdi da je u optužnici protiv Bobetka operacija u Medačkom džepu neprihvatljivo i netočno definirana kao ilegalna akcija progona srpskog stanovništva na tom području.

"Uloga država u izvršavanju naloga za hapšenje je čisto administrativna... i Hrvatska ne može osporavati opravdanost takvih naloga", kaže se u danas objavljenoj odluci Žalbenog vijeća.

Vijeće, također, ukazuje da se može postići dogovor da se optuženik izjasni o krivnji sa slobode (kako je nedavno učinila Biljana Plavšić), ali je to stvar tužiteljstva i optuženika. Bez takvog dogovora, podsjeća se u odluci Žalbenog vijeća, mora se primjeniti procedura upućivanja naloga za hapšenje i pritvora, a tek nakon toga optuženi može tražiti da bude privremeno oslobođen do početka suđenja.

U pogledu hrvatskog prigovora na utemeljenost optužnice, Vijeće navodi da optuženik ima pravo pokrenuti to pitanje nakon što se izjasni o krivnji i tako otpočne postupak pred Tribunalom.

Bivši zapovjednik Glavnog stožera HV Janko Bobetko se tereti za zločine koje su, u vojnoj operaciji u Medačkom džepu u rujnu/septembru 1993., prema optužnici, počinile snage pod njegovom komandom. U tim operacijama ubijeno je više desetina srpskih civila i cijelo to područje je opustošeno.(kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 127

OBRT U SUDNICI: Svedok C-061 postao Milan Babić
MISIJA SPAŠAVANJA ŽIVOTA: Lord Ashdown o obilasku prijedorskih logora
SARAJEVSKI SNAJPERI: Precizni hici iz doma za slijepe
SPORNA PITANJA: Ko je imao najlepši balkon u Kninu?