HomeBOBETKO ZASAD NE MOŽE U HAAG, ALI OPTUŽNICA OSTAJE
Bez obzira na liječničku procjenu da bivši zapovjednik HV nije sposoban podnijeti transfer u Den Haag i sudjenje, tužitelji ne namjeravaju povući nalog za hapšenje i optužnicu za zločine u Medačkom džepu - Tužiteljstvo odbija komentirati spekulacije o navodnoj optužnici protiv Vojislava Šešelja

Janko BobetkoJanko Bobetko

Liječnici koje je Tribunal poslao u Zagreb da pregledaju generala Janka Bobetka zaključili su da optuženi ne može izdržati transfer u Den Haag i sudjenje, ali tužitelji ipak ne namjeravaju povuči optužnicu i nalog za hapšenje protiv bivšeg zapovjednika Hrvatske vojske.

"Primili smo na znanje nalaze da je Bobetkovo zdravstveno stanje takvo da ne može izdržati transfer i sudjenje, ali tužiteljstvo ne razmatra mogućnost povlačenja naloga za hapšenje i optužnice", kazala je danas glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann/Florans Artman.

Ona je dodala da se zdravstveno stanje optuženog treba i dalje pratiti. Takvu preporuku tužitelji će iznijeti u podnesku sucu koji će biti zadužen za slučaj Bobetko. Konačna odluka o daljnjim koracima Tribunala u vezi s Bobetkom bit će u rukama tog suca.

Tajništvo tribunala je prošlog mjeseca poslalo dva nizozemska liječnika u Zagreb kako bi obavili nezavisnu procjenu stanja 83-ogodišnjeg Bobetka čije je izručenje Hrvatska odlagala, pozivajući se na njegovo loše zdravlje.

Optužnica protiv Bobetka objavljena je 20. septembra prošle godine. U njoj se navodi da su u septembru 1993., kad je optuženi bio zapovjednik HV, snage pod njegovom komandom napale sela Medačkog džepa kraj Gospića. U tom je napadu ubijeno najmanje sto Srba, od kojih 29 lokalnih civila, dok su brojni ljudi ranjeni. Cijelo to područje je opljačkano i opustošeno. Bobetko je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Hartmann je ovom prilikom dodala da je glavna tužiteljica Carla/Karla del Ponte sve zabrinutija razinom suradnje Hrvatske - u prvom redu zbog "propusta da uhapsi optuženog Antu Gotovinu koji se, po informacijama tužiteljstva, slobodno kreće kroz Hrvatsku", te zbog "selektivnog i nepotpunog ispunjavanja tužiteljevih zahtjeva za dokumentima". Napominjući da je suradnja Hrvatske "u nekim područjima dobra, dok u drugima dolazi do neprihvatljivih zastoja", Hartmann je kazala da tužiteljstvo traži "potpunu, a ne djelomičnu suradnju".

Na današnjoj konferenciji za novinare Hartmann je upitana i o eventualnim novostima tužiteljstva u vezi sa Vojislavom Šešeljom, no odbila je dati bilo kakav komentar o tome. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 133

VUKOVAR, 20. NOVEMBAR 1991.: Dr. Vesna Bosanac na unakrsnom saslušavanju kod Slobodana Miloševića
POGLED PREKO UNE: S.O.S. sa stadiona-logora u Bosanskom Novom
"HAG PROTIV PRAVDE" - SVEDOK PROTIV HAGA: Da li je rat u Bosni bio neizbežan?
PRESUDA MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE: Slučaj "Bosna i Hercegovina" protiv Jugoslavije" se nastavlja
TRI DRŽAVE, TRI VOJSKE, JEDAN CILJ: Kada je Arkan bio važniji od generala JNA