HomeNIZOZEMSKI LIJEČNICI ĆE PREGLEDATI BOBETKA
Tribunal potvrdio da će u Zagreb poslati liječnike kako bi provjerili da li je bivši zapovjednik HV fizički sposoban podnijeti transfer u Hag i sudjelovanje u sudskom postupku

Janko BobetkoJanko Bobetko

Haški tribunal danas je potvrdio da će u Zagreb poslati dva liječnika kako bi pregledali generala Janka Bobetka (83), čije izručenje Hrvatska odlaže pozivajući se na njegovo loše zdravstveno stanje.

Tribunalu su krajem prošle godine dostavljeni nalazi zagrebačkih doktora koji ocjenjuju da bivši zapovjednik Hrvatske vojske, optužen za zločine nad srpskim civilima u Medačkom džepu, ne može fizički podnijeti transfer u Haag i sudjelovanje u postupku pred Tribunalom. U skladu s dosadašnjom praksom Tribunala u sličnim slučajevima, Sekretarijat je imenovao dva nizozemska liječnika kako bi izvršili nezavisnu procjenu Bobetkovog zdravlja. Taj je korak zatražio Ured tužitelja, a odobrio predraspravni sudac zadužen za slučaj Bobetko. Glasnogovornik Tribunala nije objavio imena liječnika, niti njihovu specijalizaciju.

Optužnica protiv Bobetka objavljena je 20. rujna/septembra prošle godine. U njoj se navodi da su u septembru 1993., kad je optuženi bio zapovjednik HV, snage pod njegovom komandom napale sela Medačkog džepa kraj Gospića. U tom je napadu ubijeno najmanje sto Srba, od kojih 29 lokalnih civila, dok su brojni ljudi ranjeni. Cijelo to područje je opljačkano i opustošeno. Bobetko je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Prije no što je pokrenula problem Bobetkovog zdravlja, hrvatska je vlada u jesen prošle godine Tribunalu uputila niz pravnih primjedbi na formu optužnice i naloga za hapšenje. Žalbeno vijeće je prihvatilo da razmotri te prigovore, ali ih je odbacilo kao neprihvatljive u ovoj fazi postupka te je pozvalo optuženog generala da se prvo preda Tribunalu i izjasni o krivnji, a da potom iznese sve primjedbe na optužnicu. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 130

STRADANJA ROBERTA HAUSVIČKE: Zbog čijih "suludih ideja" su ginuli dubrovački mladići
PREPARIRANJE LOGORAŠA: Politička delegacija u poseti Omarskoj
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi ne zna šta da radi sa svojim braniocem
PRIJEDOR 1992.: Ludi narod i nemoćni političari
24 BEGUNCA: Spisak potraživanja Karle del Ponte