HomeIZVEŠTAJ IZ "DRUGE RUKE"
Mada je došao u Hag da razjasni navode iz izveštaja u kojem je naveo da je sarajevska televizija pogođena projektilom ispaljenim sa područja pod kontrolom Armije BiH, kapetan Hansen nije mnogo pomogao Veću. On to ispaljenje nije ni video ni čuo već je sastavio izveštaj po informacijama dobijenim "iz druge ruke"

Thomas Hansen, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuThomas Hansen, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Danski kapetan Tomas/Thomas Hansen je došao u Hag po nalogu Veća koje sudi generalu Dragomiru Miloševiću kako bi razjasnio navode iz izveštaja koji je sačinio 28. juna 1995. godine, kao operativni oficir u štabu vojnih posmatrača UN. U izveštaju se navodi da je projektil koji je tog dana pogodio zgradu sarajevske televizije ispaljen sa teritorije pod kontrolom Armije BiH.

Hansen je sačinio izveštaj na osnovu informacija dobijenih od vojnog posmatrača koji je tog jutra sa parkinga ispred zgrade PTT video projektil koji je "u niskom letu prešao iznad parkinga i pogodio zgradu Televizije". Po oceni tog očevidca, projektil je doleteo iz područja koje je kontrolisala Armija BiH. Hansen nije siguran u pogledu identiteta tog posmatrača ali misli da je to mogao da bude "kapetan Idriz iz Kenije." Kapetan Idriz, kaže Hansen, nije sam napisao izveštaj zato što je smatrao da je reč o osetljivom pitanju koje bi moglo da "ima ozbiljne posledice po situaciju u Sarajevu".

Ubrzo nakon što je izveštaj poslao štabu vojnih posmatrača UN u Zagrebu, Hansena je, tvrdi, iz Zagreba nazvao "neko" čijeg se imena, čina i funkcije ne seća ali smatra da mu je bio nadređen. Taj "neko" mu je kratko rekao da "zaboravi na izveštaj" koji je upravo poslao u Zagreb. A onda ga je nakon dvadesetak minuta ista osoba pozvala ponovo i rekla da je "stvar rešena". Mada je veće insistiralo na detaljima tih razgovora, Hansen nije dao preciznije odgovore.

Odbrana je u dosadašnjem toku suđenja često koristila Hansenov izveštaj kako bi osporila da je optuženi komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa odgovoran za granatiranje televizije. Miloševićevi branioci su nastavili to da čine i nakon što je tužilac predočio dokument Sarajevsko-romanijskog korpusa od 30. juna 1995. godine u kojem general Milošević prenosi čestitke Ratka Mladića srpskim artiljercima na "preciznim odgovorima na muslimanske napade" i, posebno, na direktnom pogotku u zgradu sarajevske televizije koja se, u tom dokumentu, opisuje kao "centar medijskih laži protiv pravedne borbe srpskog naroda."

Nakon Hansena, optužba je pozvala svedokinju koja je pod pseudonimom 95 svedočila uz mere zaštite lika o granatiranju ulice Bunički potok u kojem je povređeno 13 osoba. Po optužnici, granata je ispaljena iz pravca Ilidže. Svedokinja, koja je svedočila video linkom iz Sarajeva, je u ovom incidentu zadobila povrede u predelu ramena.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 316

30 GODINA: Tačka na slučaj Radoslava Brđanina
20 GODINA: Potvrđena kazna Miroslavu Bralu
15 GODINA: Uvaženo priznanje i pokajanje Dragana Zelenovića
PLANOVI PODJELE BIH: Sat crtanja ambasadora Okuna
POGODAK U TELEVIZIJU: Da li se Mladić kitio tuđim perjem