HomeULAZNA RANA KAO PUTOKAZ
Šefik Bešlić, hirurg koji je 18. novembra 1994. godine operisao Dženanu Sokolović, tvrdi da je ona pogođena metkom koji je u telo ušao sa desne strane. Taj snajperski hitac je, po optužbi, ispaljen iz zgrade Metalka na Grbavici. Odbrana kaže da je metak došao iz drugog pravca jer je ulazna rana, po braniocima, na levoj strani abdomena

Šefik Bešlić, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuŠefik Bešlić, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Optužba je na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću pozvala Šefika Bešlića, nekadašnjeg načelnika odeljenja abdominalne hirurgije Kliničkog centra u Sarajevu koji je 18. novembra 1994. godine operisao ranjenu Dženanu Sokolović. O snajperskom incidentu u kojem je pogođena u stomak, Dženana Sokolović je svedočila 22. januara ove godine.

Osam dana nakon njenog svedočenja u Hagu doktor Bešlić je ponovo pregledao Dženanu Sokolović i, kako je danas rekao svedočeći iz Sarajeva putem video-linka, ustanovio da "ožiljci od rane upućuju na zaključak da je metak ušao u telo sa desne a izašao sa leve strane od abdominalnog reza” koji je načinio u operaciji. Do tog zaključka je došao pošto je ulazna rana, koja je kod Dženane Sokolović sa desne strane, uvek manja od izlazne.

Ekspertiza doktora Bešlića je bila potrebna pošto je Dženana Sokolović tokom svedočenja često mešala levu i desnu stranu i nije mogla sa sigurnošću da kaže gde je ulazna a gde izlazna rana, pa samim tim ni odakle je došao metak. Optužba tvrdi da je metak ispaljen iz "Metalke", zgrade na Grbavici koja je bila pod kontrolom Sarajevsko-romanijskog koprusa.

Zaključak doktora Bešlića se međutim ne poklapa sa izveštajem o istoriji bolesti koji je neposredno nakon operacije, u novembru 1994. godine, sastavio doktor Šabanović. U tom izveštaju se navodi da je rana sa leve strane manja od one sa desne. Odbrana je to iskoristila u unakrsnom ispitivanju ukazujući da je svedokov zaključak pogrešan jer je ožiljak na telu Dženane Sokolović mogao da se promeni tokom 12 godina, koliko je prošlo od operacije.

Nakon doktora Bešlića svedočila je Anđa Gotovac koja je u granatiranju u ulici Safeta Zajke 24. maja 1995. godine zadobila lakše povrede od gelera. U ovom incidentu su poginule dve a ranjeno je 5 osoba. Po optužnici protiv Dragomira Miloševića, projektil je ispaljen iz pravca severoistoka, sa područja Lukavice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 316

30 GODINA: Tačka na slučaj Radoslava Brđanina
20 GODINA: Potvrđena kazna Miroslavu Bralu
15 GODINA: Uvaženo priznanje i pokajanje Dragana Zelenovića
PLANOVI PODJELE BIH: Sat crtanja ambasadora Okuna
POGODAK U TELEVIZIJU: Da li se Mladić kitio tuđim perjem