HomeCIVILI NA SNAJPERSKOM NIŠANU
Svedok optužbe Alija Holjan tvrdi da nije bilo vojnih aktivnosti u blizini tramvaja u kojem su 27. februara 1995. godine ranjene tri osobe. "Civili su stalno bili na nišanu snajpera", kaže Holjan. Odbrana tvrdi da su ti ljudi ranjeni u "razmeni vatre" dve sukobljene vojske

Alija Holjan, svjedoči putem video linka na suđenju Dragomiru MiloševićuAlija Holjan, svjedoči putem video linka na suđenju Dragomiru Miloševiću

Kada je ranjen, Alija Holjan je išao na posao, tramvajem koji je saobraćao sarajevskom ulicom Zmaja od Bosne. U tom incidentu su 27. februara 1995. godine, po optužnici protiv generala Dragomira Miloševića, ranjene još dve osobe - Senad Kesmer i Alma Čehagić, koja je o svom ranjavanju svedočila početkom februara ove godine.

Tramvaj je, rekao je Holjan, pogođen sa nekoliko rafalnih hitaca. U prve dve izjave istražiteljima tužilaštva iz 1995. i 1996. godine, naveo je da je sedeo na desnoj strani tramvaja a da je hitac koji ga je pogodio došao sa leve strane iz pravca Grbavice, naselja u Sarajevu pod kontrolom SRK. U to vreme, kaže svedok, nije bilo nikakvih vojnih aktivnosti u blizini. Jedino je srpska vojska držala "raskrsnice i civile na snajperskom nišanu".

Holjan je u poslednjoj izjavi istražiteljima iz 2006. godine donekle promenio iskaz jer je rekao da je sedeo sa leve strane tramvaja, međutim danas se vratio prvobitnom iskazu. Na pitanje braniteljice Dragomira Miloševića da li je ponovo promenio iskaz usled sugestija nekoga iz tužilaštva, svedok je odgovorio odrečno. Takođe je negirao da su meci dolazili sa obe strane tramvaja. Odbrana je u dosadašnjem toku suđenja tvrdila da je taj tramvaj pogođen u razmeni vatre Armije BiH i Sarajevsko- romanijskog korpusa.

Nakon Holjana je, takođe putem video linka iz Sarajeva, svedočila još jedna žrtva snajperskih napada kojoj su dodeljene mere zaštite lika i pseudonim 32. Njeno svedočenje se odvijalo uglavnom na sednici zatvorenoj za javnost tako da je jedino moglo da se zaključi da je ranjena u naselju Dobrinja na ulazu u zgradu u kojoj je do tad stanovala. Optužba u glavnom ispitivanju nije navela šta se dogodilo njenom petogodišnjem sinu koga je, kada je ranjena, držala za ruku. Kada je govorila o sinu, svedokinja je zvučala uznemireno.

Svedokinja je prošle godine pomogla istražiteljima tužilaštva da snime rekonstrukciju tog incidenta ali je taj snimak prikazan na sednici zatvorenoj za javnost.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 316

30 GODINA: Tačka na slučaj Radoslava Brđanina
20 GODINA: Potvrđena kazna Miroslavu Bralu
15 GODINA: Uvaženo priznanje i pokajanje Dragana Zelenovića
PLANOVI PODJELE BIH: Sat crtanja ambasadora Okuna
POGODAK U TELEVIZIJU: Da li se Mladić kitio tuđim perjem