HomeZNALI SU U KOGA PUCAJU
Holandski poručnik Van der Vajden tvrdi da snajperisti u najvećem broju slučajeva mogu da razlikuje civile od boraca i vojne od civilnih objekta, a da bi u slučajevima kada to nije moguće, trebalo da se uzdrže od otvaranja vatre

Patrick Van der Weijden, poručnik holandske vojskePatrick Van der Weijden, poručnik holandske vojske

U ekspertskom izveštaju o snajperskim incidentima u Sarajevu, poručnik holandske vojske Patrik Van der Vajden/Weijden je identifikovao područja sa kojih je dolazila snajperska vatra. Lokacije o kojima je svedočio na suđenju Dragomiru Miloševiću nalazile su se po optužnici pod kontrolom Sarajevsko-romanijskog korpusa kojim je komandovao optuženi general.

U izveštaju je analizirano desetak incidenata iz optužnice protiv generala Dragomira Miloševića u kojima su stradali civili, uglavnom žene i deca. Holandski poručnik je naveo da snajperisti u najvećem broju slučajeva mogu da razlikuju pripadnike zaraćenih strana od civila, čak i ako gledaju metu golim okom. Ako snajperista ne može da zaključi da li je njegova meta civil ili borac onda ne sme da otvara vatru, naglasio je Van der Vajden.

Govoreći o analizi incidenata u kojima su se na meti snajperista bili ljudi u tramvajima, Van der Vajden je rekao da se, po iskustvu koje je stekao u holandskim oružanim snagama, tramvaj ne može smatrati vojnim vozilom jer je reč o sporom vozilu koje nema oklop i mora da se kreće po šinama, dakle po tačno utvrđenoj putanji.

Branilac Branislav Tapušković je u unakrsnom ispitivanju osporavao stručnost veštaka optužbe, navodeći da kao “nesvršeni student arhitekture” nije mogao da sačini valjan ekspertski izveštaj o snajperskim incidentima. Takođe je rekao da svedok nije završio škole za balistiku ili forenzičku analizu, niti ima medicinskih znanja. Svedok je odgovorio da nema univerzitetsku diplomu ali da je prošao i balističku i kratku medicinsku obuku u vezi sa ranama od vatrenog oružja.

Van der Vajden u izradi izveštaja nije koristio podatke o ulaznim i izlaznim ranama što je po advokatu Tapuškoviću, najpouzdaniji način da se utvrdi iz kog je pravca došao metak. Svedok je to potvrdio i objasnio da tokom ekspertize nije raspolagao medicinskom dokumentacijom.

Ovo je drugi izveštaj u kojem Van der Vajden daje ocenu snajperskog delovanja. On je početkom ove nedelje završio svedočenje o 12 snajperskih incidenata u Mostaru na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 316

30 GODINA: Tačka na slučaj Radoslava Brđanina
20 GODINA: Potvrđena kazna Miroslavu Bralu
15 GODINA: Uvaženo priznanje i pokajanje Dragana Zelenovića
PLANOVI PODJELE BIH: Sat crtanja ambasadora Okuna
POGODAK U TELEVIZIJU: Da li se Mladić kitio tuđim perjem