HomeDVA PROTERIVANJA U MESEC DANA
Na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju, svedočila kosovska Romkinja koja je u maju 1998. sa porodicom dva puta proteran: najpre iz Ponoševca, a zatim tri sedmice kasnije i iz Junika. Svedokinja "ne poznaje" i "nije videla" Haradinaja, za kojeg je njena snaja prošle sedmice tvrdila da ga je videla kod mlina gde su ih pripadnici OVK držali i zlostavljali

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Kosovska Romkinja koja je danas pod pseudonimom "58" svedočila na suđenju Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahi Brahimaju, je u proleće 1998. godine dva puta proterana iz kuća u kojima je živela. Prvo je, početkom maja, sa dve ćerke i svekrom proterana iz Ponoševca, da bi krajem meseca bili prisiljeni da napuste i Junik, gde su se sklonili kod dveju snaja. Oba puta proterali su ih pripadnici OVK, zbog toga što je starija snaja, iz Junika, "radila za Srbe."

O događajima u Juniku, opisanim u prve dve tačke optužnice protiv trojice bivših zapovednika OVK, prošle sedmice je kao zaštićena svedokinja "38" svedočila starija snaja, ona koju su optužili da "radi za Srbe." Većina navoda iz njihovih svedočenja se poklapaju: pripadnici OVK su upali u njihov stan u Juniku i naredili im da odu, optužujući stariju snaju da je "ubijala Albance." Najpre su otišli do mlina u zaseoku Gacifer gde je pripadnik OVK kojeg su poznavali zlostavljao stariju snaju i njenog oca, i pokušao da siluje najmlađu snaju. Zatim su ih poveli u planinu Jasić gde su proveli noć na kiši, a onda su pošli u Đocaj, postrojili ih duž puta, uperili u njih oružje i rekli da će ih "sve pobiti", ali im to nije dozvolio izvesni Gani iz Istoka.

Svedokinja "58", međutim, nije u svom iskazu potkrepila barem dva bitna detalja iz prethodnog svedočenja njene snaje. Prvo, svedokinja "38" je prošle sedmice tvrdila da su je kod mlina "skinuli do gola" i da je tako dva dana išla kroz planinu Jasić. Na više puta ponovljeno pitanje Haradinajevog branioca, svedokinja "58" je danas odgovarala da je bila "izgubljena i preplašena" i "nije obraćala pažnju" da li je njena snaja bila "odevena ili ne."

Svedokinja "38" je, takođe, prošle nedelje tvrdila da se kod mlina u Gaciferu u jednom trenutku zaustavio džip i iz njega izašao vojnik kojeg su ostali oslovljavali kao "komandante", a kojeg je ona kasnije identifikovala kao Ramuša Haradinaja. U današnjem glavnom ispitivanju, tužilac nije svedokinju "58" pitao da li je, dok su bili kod mlina, bilo ko došao i razgovarao sa vojnicima OVK koji su ih tu držali. Na početku unakrsnog ispitivanja, svedokinja "58" je i pre nego što joj je postavljeno bilo kakvo pitanje nekoliko puta ponovila da ga ona "ne poznaje" i da ga "nikada nije videla." Na početku je izgledalo da svedokinja misli na engleskog advokata Bena Emersona/Emmerson, ali se ubrzo shvatilo da se to – da ga "nije videla" i da ga "ne poznaje" - odnosi na Ramuša Haradinaja, za kojeg je njena snaja tvrdila da je bio kod mlina u Gaciferu.

Branioci ostale dvojice optuženih, Balaja i Brahimaja, nisu imali pitanja za ovu svedokinju.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 313

ZAVRŠNE REČI: Vukovarska trojka između slobode i doživotnog zatvora
TRAGOVI ZLOČINA: Ruže na sarajevskom asfaltu
NA "ISTOM ZADATKU" U POTOČARIMA: Jednima optužnice, drugima medalje
UKLANJANJE DOKAZA SA KOSOVA: Prevoznik leševa u državnom interesu
"FRANCUSKA VEZA": Kako je sudija Antoneti šarmirao Šešelja