HomeDEL PONTE: GANGSTERI U UNIFORMAMA
U zločinima za koje se terete trojica bivših zapovednika OVK – istakla je Karla del Ponte na otvaranju suđenja Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju - nije bilo "ničeg plemenitog, junačkog, patriotskog ili časnog. Bila su to brutalna i krvava ubistva."

Carla del PonteCarla del Ponte

Na otvaranju drugog tribunalovog suđenja za zločine koje su na Kosovu 1998. godine počinili pripadnici OVK, Karla/Carla del Ponte je trojicu optuženih opisala kao "gangstere koji su nosili uniforme i imali kontrolu." Prvooptuženog Ramuša/Ramush Haradinaja glavna tužiteljica je nazvala "gospodarom rata", a ostalu dvojicu optuženih - Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja – "njegovim poručnikom i njegovim tamničarem."

U zločinima koje im tužilaštvo stavlja na teret, naglasila je Del Ponte, nije bilo "ničeg plemenitog, junačkog, patriotskog ili časnog. Bila su to brutalna i krvava ubistva."

Del Ponte je, u svojim uvodnim napomenama, priznala da dokazivanje krivice trojice optuženih zapovednika OVK "neće biti lak posao za tužilaštvo." Ukazujući da neki nisu želeli da ova optužnica bude podignuta i da je malo onih - kako na međunarodnom tako i na lokalnom nivou - koji su je podržali, glavna tužiteljica je kao poseban problem istakla "oklevanje mnogih svedoka" da dođu u Hag i daju iskaz na suđenju bivšim zapovednicima OVK, zbog zastrašivanja i pretnji kojima su izloženi.

Na pominjanje zastrašivanja svedoka reagovao je branilac Idriza Baljaja, američki advokat Gregor Gaj-Smit/Guy-Smith, prigovarajući da je govor glavne tužiteljice "ne samo pristrasan, već i izvan opsega uvodne reči." Mada je primetio da "nije primereno" da se u toku uvodne reči govori o tome da li će svedoci govoriti istinu, predsedavajući sudija Alfons Ori/Alphons Orie je ipak pozvao glavnu tužiteljicu da nastavi.

Del Ponte je ukazala da samo želi da upozna veće sa činjenicom da je i ovog vikenda primila informacije o pretnjama upućenim svedocima koji bi trebalo da se pojave na ovom suđenju. A ako se "ovde ne pojave svedoci" glavna tužiteljica će, kako je rekla, "biti prinuđena da povuče optužnicu."

Nakon desetominutnog govora Karle del Ponte, uvodnu reč optužbe je započeo vođa tužilačkog tima u ovom predmetu, Dejvid/David Re.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 312

HARADINAJ I OSTALI: "Gangsteri u uniformama" ili "časni borci za slobodu"
HV U HERCEG BOSNI: "Bratska pomoć" ili udruženi zločinački poduhvat
TVRDNJE BEZ DOKAZA: Granatiranje ili "samogranatiranje" Sarajeva