HomeHARADINAJ "NEVIN I VEOMA UVREĐEN"
Na predraspravnoj konferenciji u predmetu trojice bivših pripadnika OVK, optuženi se ponovo izjasnili o 21 tački "druge revidirane i izmenjene optužnice". Prigovor odbrane zbog najave da će u ponedeljak 5. marta uvodnu reč optužbe otvoriti glavna tužiteljica Karla del Ponte

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

"Izjašnjavam se da nisam kriv i da sam veoma uvređen ovim optužbama", rekao je danas Ramuš/Ramush Haradinaj izjašnjavajući se o izmenjenim tačkama optužnice koja ga zajedno sa Idrizom Balaljem/Balaj i Lahi Brahimajem tereti za za "zastrašivanja, otmice, zatočavanja, prebijanja, mučenja i ubistva" srpskih civila i Roma i Albanaca osumnjičenih da sarađuju sa srpskim vlastima.

Sudija Alfons Ori/Alphonse Orie, predsedavajući veća koje još čine i povremene ili ad-litem sudije Ole Bjorn Stole iz Norveške i Frank Hopfel iz Austrije, prekinuo je optuženog i upozorio ga da je "pozvan da se izjasni a ne da iznosi komentare", budući da za to mora najpre da "od veća zatraži dozvolu".

Na isti način, da nisu krivi, izjasnili su se i dvojica suoptuženih Baljaj i Brahimaj nakon čega je predraspravna konferencija nastavljena razmatranjem pitanja od značaja za početak suđenja zakazanog za ponedeljak 5. mart.

U okviru poslednjih priprema tužilaštvo je dostavilo konačnu listu od 98 svedoka kao i posebni spisak sa imenima onih koje namerava da pozove u prve dve sedmice postupka. Veće je tužilaštvu odobrilo traženih125 sati za glavno ispitivanje svedoka optužbe, a odbrana će za unakrsno ispitivanje imati 90 odsto tog vremena.

Vođa tima optužbe Dejvid/David Re je najavio da će glavna tužiteljica Karla/Carla del Ponte – "da bi podvukla značaj koji pridaje ovom predmetu" – u ponedeljak otvoriti uvodnu reč optužbe. Na to je prigovorio američki advokat Gregor Gaj Smit/Guy Smith, branilac Idriza Baljaja, izražavajući bojazan da bi njeno obraćanje moglo da ima više politički nego pravni karakter. Reagovao je i Haradinajev branilac Ben Emerson/Emmerson rekavši da – u slučaju da Del Ponte održi uvodnu reč – njegov klijent "zadržava pravo da se obrati veću uvodnom izjavom bez polaganja zakletve." Sudija Ori je, na to, izrazio čuđenje što odluka o uvodnoj izjavi optuženog Haradinaja – "koji je ovde i ovako i onako" – zavisi od toga da li će u sudnici biti Karla del Ponte


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 311

PRESUDA: Genocid se morao sprečiti i kazniti
NEVIN ALI UVREĐEN: Počinje suđenje zapovednicima OVK
"ZBRINJAVANJE": Jedan pukovnik, dva predsednika i hiljade leševa
INSAJDER IZ HELIODROMA: Radni dan ravnatelja logora
DOKAZI I PORICANJE: Čija je "krmača" pogodila sarajevsku televiziju?
SIMPTOMI KAJANJA: Zelenović na pregledu kod sudije Molotoa