HomeBRANILAC: HARADINAJ NIJE RATNI ZLOČINAC
Engleski advokat Ben Emerson je u uvodnoj reči osporavao primenjivost udruženog zločinačkog poduhvata u ovom slučaju, ukazujući da je tužilac "rastegao taj koncept do krajnjih granica" kako bi Haradinaja učinio odgovornim za "nedela svih naoružanih Albanaca na području zapadnog Kosova."

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

"Ramuš Haradinaj nije ratni zločinac, optužbe protiv njega su potpuno neutemeljene a odluka tužilaštva da ga optuži je nepravedna." Tim rečima je engleski advokat Ben Emerson/Emmerson zaključio večeras svoju uvodnu reč na otvaranju suđenja trojici bivših zapovednika OVK, optuženih za zločine na Kosovu između marta i septembra 1998. godine.

Haradinajev branilac Emerson je osporavao primenjivost udruženog zločinačkog poduhvata u ovom slučaju, ukazujući da je tužilac "rastegao taj koncept do krajnjih granica" kako bi njegovog klijenta učinio odgovornim za "nedela svih naoružanih Albanaca na području zapadnog Kosova." Tužilac, smatra Emerson, čini to na osnovu pretpostavke da "morao da je postojao neki implicitni sporazum da se počine zločini kako bi se uspostavila kontrola nad tim područjem." Odbrana, međutim, tvrdi da "nije postojala nikakva zločinačka zavera" i da je cilj OVK u zapadnom Kosovu bio da "zaštiti narod od srpske agresije i bori se za slobodno i nezavisno Kosovo" što je sada, kako je dodao, "priznala i međunarodna zajednica."

Osporavajući tužiočevu tezu da su leševi pronađeni kod Radonjičkog jezera mogli da budu bačeni u kanal samo sa teritorije pod kontrolom OVK, branilac je ukazivao da su u tom području bile prisutne srpske vojne i paravojne snage. Teza tužioca da se radiu o žrtvama OVK se, po braniocu, zasniva isključivo na pogrešnoj premisi da je to bilo "područje potpune kontrole OVK."

Pored toga, branilac je ukazao da je tužilaštvo, na suđenju Miloševiću i "Kosovskoj šestorci" srpskih zvaničnika, prezentiralo dokaze o "manipulacijama i fabrikovanju dokaznog materijala", premeštanju leševa i korišćenju kineske municije kako bi se pojedini zločini srpskih snaga pripisali OVK. Dodao je, takođe, da su neke od žrtava koje se pripisuju trojici optuženih, poslednji put viđene u rukama srpskih snaga. Po njemu, nemoguće je izvuči čvrste zaključke samo na temelju lokacija na kojima su srpske vlasti, za koje se zna da su sklone "lažiranju dokaza", pronašle navodne žrtve OVK.

Pozivajući se na presudu iz predmeta Lapušnik u kojoj se zaključuje da OVK nije sprovodio politiku napada na civile, Emerson je osporavao da se zločini za koje se terete trojica optuženih mogu kvalifikovati kao zločini protiv čovečnosti, što podrazumeva rasprostranjene i sistematske napade na civilno stanovništvo. Po njemu, ubistvo 12 Srba u području zapadnog Kosova i u periodu od 6 meseci - ne se može smatrati ni sistematskim ni rasprostranjenim.

Mada je na prošlonedeljnoj predraspravnoj konferenciji "rezervisao sebi pravo" da odgovori na uvodne napomene Karle del Ponte, Haradinaj nije danas iskoristio pravo da se veću obrati izjavom bez polaganja zakletve. Branioci druge dvojice optuženih, Idriza Baljaja/Balaj i Lahija Brahimaja, će svoje uvodne reči održati na početku dokaznog postupka odbrane.

Optužba će, sutra posle podne, započeti sa izvođenjem svojih dokaza.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 312

HARADINAJ I OSTALI: "Gangsteri u uniformama" ili "časni borci za slobodu"
HV U HERCEG BOSNI: "Bratska pomoć" ili udruženi zločinački poduhvat
TVRDNJE BEZ DOKAZA: Granatiranje ili "samogranatiranje" Sarajeva