HomeOPTUŽNICA PROTIV HARADINAJA OSTAJE NEOKRNJENA
Pretresno veće prihvatilo argumente tužioca protiv skraćivanja optužnice protiv Haradinaja, Baljaja i Brahimaja, pa će im se počev od 5. marta suditi po svih 37 tačaka optužnice za ubistva Srba, Roma i Albanaca na Kosovu.

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Trojici bivših zapovednika OVK Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Baljaju/Balaj i Lahiju Brahimaju će se suditi po "neokrnjenoj" optužnici, sa svih 37 tačaka. Uvažavajući argumente tužilaštva protiv "sažimanja optužnice", Pretresno veće je odustalo od ranijeg zahteva da se iz optužnice isključi osam tačaka u vezi sa četiri incidenta za koje se terete optuženi.

Odluka je usledila pošto je tužilaštvo pre osam dana odbilo da na zahtev veća smanji optužnicu protiv Haradinaja i dvojice suoptuženih, navodeći da bi se time "ugrozila srž predmeta i povredilo pravo tužilaštva na pravično suđenje". U tadašnjem obrazloženju tužilaštvo je naglasilo svoju obavezu da dokaže "reprezentativnost" zločina navedenih u optužnici, kao i sistematski i rasprostranjen karakter napada na civilno stanovništvo, s obzirom na to da su trojica bivših komandanata OVK optuženi za kršenja zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovečnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Osim toga, tužilac nije bio voljan da krati optužnicu kako se ne bi narušila "delikatna ravnoteža" etničke pripadnosti žrtava, budući da bi odbacivanjem osam tačaka koje je preporučilo Pretresno veće, "otpalo" 11 od 18 srpskih i samo tri od 19 albanskih žrtava identifikovanih u optužnici.

Ramuš Haradinaj je pozvan da se u ponedeljak 26. februara vrati u Pritvorsku jedinicu UN. Predraspravna konferencija biće održana u četvrtak 1. marta, a početak suđenja zakazan je za 5. mart. Optužba je najavila 99 svedoka čije bi glavno ispitivanje trebalo da traje 125 sati, odnosno oko 30 radnih dana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 310

KAPETAN PROTIV GENERALA: Sudjenje kao nastavak rata
TOTALNO PORICANJE: Da li se masakr na Markalama uopšte dogodio?
POLJA SMRTI: Dječak na srebreničkom stratištu
BIH protiv SCG: U očekivanju presude Medjunarodnog suda pravde