HomePOČELO DRUGO TRIBUNALOVO SUĐENJE ZA ZLOČINE OVK
Tužilac je u uvodnoj reči ukratko prošao kroz incidente opisane u optužnici, opisujući kako su njihove žrtve – otete ili nestale na različitim mestima – pronađene na istom mestu: u kanalu pored betonskog zida za pogubljenja, na kojem su se videli tragovi metaka

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Dejvid/David Re, vođa tužilačkog tima na suđenju bivšim zapovednicima OVK, je u uvodnoj reči u opštim crtama naznačio na koji će način dokazivati odgovornost Haradinaja, Baljaja i Brahimaja po 37 tačaka optužnice koja ih tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Trojica optuženih su, tvrdi Re, bili "najvažniji učesnici udruženog zločinačkog poduhvata" čiji je cilj bio da se uspostavi puna kontrola OVK nad područjem zapadnog Kosova, tako što će se, otmicama, zatočavanjem, mučenjem i ubistvima, Srbi naterati da napuste to područje i zastrašiti Romi i kosovski Albanci, koji ne podržavaju OVK ili su osumnjičeni da sarađuju sa srpskim vlastima. Ta kampanja je, prema tužiocu, počela u martu 1998. godine, a već u maju u tom području nije bilo ni jedne od oko 120 srpskih porodica koje su tu živele pre izbijanja sukoba. Do septembra 1998. u operativnoj zoni Dukađin pod komandom Ramuša Haradinaja nije bilo ni Roma ili kosovskih Albanaca koji nisu u punoj meri podržavali OVK.

Postavljajući scenu za dokaze koje će izvoditi narednih nedelja, tužilac je u uvodnoj reči pokazao seriju satelitskih fotografija područja Kosova, na kojima su označene glavne lokacije o kojima će biti reči na suđenju: Haradinajeva porodična kuća kod Glođana, štab i zatvor OVK u Jablanici, selo Rznići u kojem je bila komanda "Crnih orlova" i betonski kanal koji vodi do Radonjičkog jezera. U tom kanalu su u septembru 1998. godine pronađena tela nekoliko desetina žrtava za koje se terete trojica optuženih. Većina pronađenih tela imala su rane od vatrenog oružja, najčešće na glavi i prsima, a na mnogima su prilikom obdukcije konstatovane višestruke frakture izazvane udarcima tupim predmetima. Nekoliko žrtava bilo je vezano bodljikavom žicom ili gumenim kablovima, a neke su zaklane.

Tužilac je, ukratko, prošao kroz svih 18 incidenata opisanih u optužnici, opisujući kako su njihove žrtve – otete ili nestale pod različitim okolnostima i na različitim mestima ili su poslednji put viđene u zatvoru u Jablanici – pronađene na istom mestu: u kanalu pored betonskog zida za pogubljenja, na kojem su se videli tragovi metaka. Dokazi će pokazati, tvrdi tužilac, da su ti leševi mogli da budu stavljeni u taj kanal samo sa područja pod kontrolom OVK, čije je akcije u to vreme planirao i vodio optuženi Ramuš Haradinaj.

U neposrednoj blizini kanala bila je komanda "Crnih orlova", jedinice kojom je komandovao drugooptuženi Idriz Baljaj, a koja je, prema tužiocu, "otimala, zatvarala, mučila i ubijala civile koji nisu podržavali OVK." Baljaj je vodio "ratni dnevnik" koji će tužilac, kako je najavio, koristiti u dokaznom postupku. Treći optuženi, Lahi Brahimaj, je po tužiocu zapovedao zatvorom u Jablanici, koji su često posećivali Haradinaj i Baljaj, a kroz koji su "prošle" mnoge od žrtava koje su tu poslednji put viđene.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 312

HARADINAJ I OSTALI: "Gangsteri u uniformama" ili "časni borci za slobodu"
HV U HERCEG BOSNI: "Bratska pomoć" ili udruženi zločinački poduhvat
TVRDNJE BEZ DOKAZA: Granatiranje ili "samogranatiranje" Sarajeva