HomeSUĐENJE HARADINAJU POČINJE 5. MARTA 2007.
Pretresno veće kojim predsedava sudija Ori zakazalo početak suđenja trojici bivših zapovednika OVK. Predraspravna konferencija biće održana 1. marta i na njoj će se Haradinaj, Balaj i Brahimaj ponovo izjasniti o 21 tački "operativne optužnice"

Brahimaj, Balaj i Haradinaj (s lijeva na desno) u sudnici TribunalaBrahimaj, Balaj i Haradinaj (s lijeva na desno) u sudnici Tribunala

Suđenje Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Baljaju/Balaj i Lahiju Brahrimaju počeće u ponedeljak 5. marta 2007. godine – saopšteno je večeras u Tribunalu. Bivšim zapovednicima OVK sudiće Pretresno veće kojim predsedava holandski sudija Alfons Ori/Alphons Orie, a čine ga još i povremene ili ad-litem sudije Ole Bjorn Stole iz Norveške i Frank Hopfel iz Austrije.

Predraspravna konferencija zakazana je za 1. mart i na njoj će se trojica optuženih ponovo izjasniti o 21 tački "revidirane druge izmenjene optužnice" koju je veće prihvatilo kao "operativnu optužnicu" u ovom predmetu.

Ramuš Haradinaj, Idriz Baljaj i Rahim Brahimaj se terete za "zastrašivanja, otmice, zatočavanja, prebijanja, mučenja i ubistva" srpskih civila i Albanaca i Roma osumnjičenih da sarađuju sa srpskim vlastima. Ti zločini su, po optužnici, počinjeni od marta do septembra 1998. godine sa ciljem da se uspostavi i učvrsti “potpuna kontrola OVK nad operativnom zonom Dukađin/Dukagjin".

U današnjem nalogu Pretresnog veća kojim je zakazan početak suđenja nije navedeno kada će Ramuš Haradinaj – koji je na privremenoj slobodi – morati da se vrati u pritvor Haškog tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 306

NA METI SNAJPERA: Da li su sarajevski dečaci bili naoružani?
IGNORISANI ZLOČINI: Insajder brani vojsku i optužuje policiju
NEDOVRŠENI POSAO: Boriti se ili umrijeti u Mostaru
GENERALSKA GOZBA: Svečani ručak u pauzi između Srebrenice i Žepe