HomeHARADINAJ, BALAJ I BRAHIMAJ PRED NOVIM OPTUŽBAMA?
Po predloženim izmenama, optužnica protiv trojice bivših zapovednika i pripadnika OVK biće dopunjena novim tačkama za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja

Brahimaj, Balaj i Haradinaj (s lijeva na desno) u sudnici TribunalaBrahimaj, Balaj i Haradinaj (s lijeva na desno) u sudnici Tribunala

Ukoliko Pretresno veće udovolji zahtevu tužilaštva i dozvoli da se proširi optužnica protiv Ramuša/Ramush Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, trojica bivših komandanata i pripadnika OVK će odgovarati za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja po još dve tačke optužnice.

Originalna optužnica iz marta prošle godine sadrži 37 tačaka kojima se trojica bivših pripadnika OVK terete za "zastrašivanja, otmice, zatočavanja, prebijanja, mučenja i ubistva" srpskih civila i Albanaca i Roma osumnjičenih da sarađuju sa srpskim vlastima. Ti zločini su, po optužnici, počinjeni od marta do septembra 1998. godine sa ciljem da se uspostavi i učvrsti “potpuna kontrola OVK nad operativnom zonom Dukađin/Dukagjin”.

Dve nove tačke optužnice se odnose na "uništavanje imovine, deportaciju ili prisilno premeštanje stanovništva, nezakonito zatvaranje i nehumana dela" , kao i na surovo postupanje prema civilima u selu Janik, maja 1998. godine. Janik se, po tvrdnjama tužilaštva, nalazio "pod komandom i kontrolom" optuženog Haradinaja.

Izmenama koje su najavljene na statusnoj konferenciji u februaru ove godine, dopunjene su i tačke 35, 36 i 37 sadašnje optužnice koje se odnose na događaje u selu Rznić u opštini Dečani, takođe pod kontrolom Haradinaja. U tim tačkama, tužilaštvo ostaje pri optužbama za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, s tim što detaljnije opisuje kako je optuženi Idriz Balaj koristio svedoka zaštićenog identiteta kao živi štit i prinudio ga da kopa rovove.

Tužilaštvo smatra da se predloženim izmenama ne ugrožavaju prava optuženih, budući da je reč o "novom incidentu ali starim osnovama odgovornosti". Osim toga, tvrdi optužba, suđenje Haradinaju, Balaju i Brahimaju neće početi pre januara 2007. pa će imati dovoljno vremena da pripreme svoju odbranu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 275

VREME ODGOVORNOSTI: Počelo suđenje bivšim čelnicima Herceg Bosne
KRAJIŠNIKOVA VERZIJA: Samo po ustavu i u interesu svih
IZGUBLJEN U POLITICI: Da li je Martić bio najbolji Tuđmanov saradnik
BiH PROTIV SCG: Sedam zahteva Međunarodnom sudu pravde