HomeSUĐENJE HARADINAJU POČINJE USKORO
Sledeće nedelje trebalo bi da bude imenovano Pretresno veće koje će suditi trojici bivših zapovednika OVK, a pretpretresni podnesci strana će biti podneti do kraja meseca, što znači da su pripreme za suđenje u završnoj fazi

Brahimaj, Balaj i Haradinaj (s lijeva na desno) u sudnici TribunalaBrahimaj, Balaj i Haradinaj (s lijeva na desno) u sudnici Tribunala

Pripreme za suđenje bivšim zapovednicima OVK Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Baljaju/Balaj i Lahiju Brahrimaju su u završnoj fazi i suđenje bi trebalo da počne uskoro - najavio je danas pretpretresni sudija O-Gon Kvon/Kwon. Po njegovim rečima, današnja konferencija o stanju u postupku mogla biti i poslednje koju on vodi, jer će Pretresno veće pred kojim će se suditi najverovatnije biti imenovano naredne nedelje.

Nalog veća stranama da do 25. januara dostave svoje predpretresne podneske takođe je znak da se bliži početak suđenja, a jedino što bi moglo da uspori proces su stanoviti problemi sa svedocima koje imaju i optužba i odbrana.

Inače, pretpretresno veće je usvojilo Drugu izmenjenu optužnicu koju je optužba podnela u novembru prošle godine. Ona je, kako su tužioci ranije najavili, "konsolidovana i rafinirana", ali ne i sažeta, budući da i dalje sadrži 37 tačaka. Haradinaj, Baljaj i Brahimaj se terete za "zastrašivanja, otmice, zatočavanja, prebijanja, mučenja i ubistva" srpskih civila i Albanaca i Roma osumnjičenih da sarađuju sa srpskim vlastima. Ti zločini su, po optužnici, počinjeni od marta do septembra 1998. godine sa ciljem da se uspostavi i učvrsti “potpuna kontrola OVK nad operativnom zonom Dukađin/Dukagjin".

Na prethodnoj konferenciji o stanju u spostupku održanoj u oktobru prošle godine je rečeno da bi ovo suđenje moralo da počne krajem februara ili početkom marta 2007. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 305

"KRIV SAM": Priznanje u Hagu umjesto suđenja u Sarajevu
MARKALE 2: Kako je nastao mit o "nepoznatom počiniocu"
PROMJENLJIVA SAVEZNIŠTVA: U zatočeništvu bivših saboraca
BIH-NE-BIH: Trbić hoće u Bosnu a Bosna ga neće