HomeSUĐENJE HARADINAJU POČINJE DO KRAJA GODINE?
Na današnjoj statusnoj konferenciji čulo se da bi suđenje Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Bahrimaju moglo bi da počne u novembru ove godine. Odbrana, međutim, sumnja da će do tada biti spremna za početak procesa

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Suđenje Ramušu/Ramush Haradinaju i dvojici njemu potčinjenih pripadnika OVK trebalo bi da počne u novembru ove ili početkom sledeće godine, rečeno je na današnjoj statusnoj konferenciji. Branioci optuženih su naveli da se, u razgovorima sa predstavnicima suda i tužilaštva, novembar 2006. "već ustalio kao verovatan datum početka suđenja", ali su izrazili sumnju da će stići da se do tada pripreme za kvalitetno vođenje odbrane.

Branioci ukazuju na neažurnost tužilaštva u obelodanjivanju oslobađajućih dokaza, što im, kako navode, "uskraćuje mogućnost da na pravi način pripreme odbranu". Tužioci su priznali da deo takvih dokaza nisu predali na vreme, uglavnom zbog čestih promena u njihovom advokatskom timu, ali su se obavezali da će do maja taj problem rešiti i naglasili da nema potrebe za takvim "alarmističkim ponašanjem odbrane".

Drugi razlog koji, prema braniocima, ometa pripremu odbrane je najava tužilaštva da će optužnica do maja ove godine biti izmenjena. Tužilac je, međutim, rekao da će izmenjena optužnica imati samo tri nove tačke koja će obuhvatiti tri incidenta, dok će se ostale izmene svoditi na "ažuriranje podataka".

Sudija je sledeću konferenciju o stanju u postupku zakazao za 30. mart i upozorio da je veće obavezno da suđenje počne u razumnom roku, podsetivši da se dvojica optuženih nalaze u pritvoru, dok je treći, Haradinaj, privremeno oslobođen do početka suđenja.

Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj, bivši zapovednici OVK optuženi su za zločine koji su 1998. godine počinjeni nad kosovskim Srbima i Romima, kao i nad Albancima osumnjičenim za saradnju sa srpskim vlastima.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 265

NEOBAVEŠTENOST BRANKA KOSTIĆA: Komandantu nije imao ko da javi
"JAVNI ČAS" U VUKOVARU: Bliski susret pukovnika JNA sa Vojvodom Topolom
PREDSEDNIK PROTIV PREDSEDNIKA: Treće haško svedočenje Milana Babića
MEGA PROCES: U aprilu suđenje "šestorki" iz Herceg-Bosne
PONOVNO IZJAŠNJAVANJE: Lukić poriče krivicu za višegradske lomače