HomeGENERAL SMIT: NEMA DOKAZA O "SAMOGRANATIRANJU"
Svedočeći na suđenju sa granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civila, general Rupert Smit, bivši komandant UNPROFOR, potvrdio da je "čuo tvrdnje" da Armija BiH otvara vatru na sopstvene civili, ali mu "nikada nije pokazan ni jedan dokaz koji bi to podržao."

Rupert Smith, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuRupert Smith, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Britanski general Rupert Smit/Smith, poslednji komandant UNPROFOR u Bosni i Hercegovini, svedočio je danas na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću, bivšem zapovedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, optuženom za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civila od avgusta 1994. do novembra 1995. godine.

U kratkom glavnom ispitivanju, tužilac je prošao kroz najrelevantnije paragrafe opsežne pisane izjave generala Smita, koja je uvedena u dokaze zajedno sa drugim dokumentima čiju je autentičnost svedok potvrdio. U usmenom iskazu, britanski general je potvrdio ono što u pisanoj izjavi stoji o strategiji bosanskih Srba i prirodi rukovođenja i komandovanja u Vojski Republike Srpske, kao i o specifičnom stilu komandovanja generala Mladića, koji je opisao kao "centralizovani."

Za predmet koji je pred sudom, od posebnog značaja je ocena bivšeg komandanta UNPROFOR, da je korišćenje artiljerije – odnosno granatiranje Sarajeva – bilo kontrolisano na nivou Sarajevsko-romanijskog korpusa, pa prema tome i optuženog generala Miloševića, koji je njime zapovedao. Snajperskom vatrom je, po njegovoj oceni, rukovođeno na nivou bataljona, ali se ona "mogla kontrolisati i sa viših nivoa." Naime, smatra Smit, komanda korpusa je mogla da izda naređenje da se aktivnost snajperista ograniči ili usmeri na određene ciljeve.

General Rupert Smit je potvrdio da je, spajanjem nalaza dve istrage koje su sproveli vojni posmatrači UN i eksperti Sektora Sarajevo UNPROFOR, 28. avgusta 1995. zaključio "izvan razumne sumnje" da je minobacački napad koji je doveo do masakra "Markale 2" potekao sa srpskih pozicija oko Sarajeva.

Na kraju glavnog ispitivanja, tužilac Aleks Vajting/Alex Whiting je generala Smita pitao da li mu je poznato da je Armija BiH "granatirala i snajperisala sopstvene građane." Bivši komandant UNPROFOR je odgovorio da je "čuo za takve tvrdnje", ali da mu "nikada nije pokazan ni jedan dokaz koji bi to podržao."

Odbrana generala Miloševića je unakrsno ispitivanje generala Smita počela upravo od tih tvrdnji, pozivajući se na knjigu njegovog prethodnika na mestu komandanta UNPROFOR, generala Rouza/Rose, kao i na iskaz koji je, na ovom suđenju, dao njegov bivši načelnik štaba, general Nikolaj/Nikolai. General Smit je odgovorio da nije pročitao knjigu generala Rouza, a da mu on nikada nije govorio o tome da je Armija BiH "pucala na sopstveni narod." A što se Nikolajevog iskaza tiče, Smit je primetio da holandski general takođe "samo iznosi tvrdnje, za koje ne nudi nikakve dokaze."


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 312

HARADINAJ I OSTALI: "Gangsteri u uniformama" ili "časni borci za slobodu"
HV U HERCEG BOSNI: "Bratska pomoć" ili udruženi zločinački poduhvat
TVRDNJE BEZ DOKAZA: Granatiranje ili "samogranatiranje" Sarajeva