HomeMISTERIJA UN IZVEŠTAJA
Per Brenskag, bivši vojni posmatrač UN tvrdi da je zgrada sarajevske televizije 28. juna 1995. godine pogođena projektilom koji je ispalila VRS. U izveštaju UNPROFOR koji je sačinjen narednog dana se međutim navodi da je projektil "najverovatnije ispaljen sa položaja Armije BiH". Po svedoku, neke informacije iz tog izveštaja "nisu tačne"

Per Brennskag, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuPer Brennskag, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Modifikovana avio bomba koja je pala na zgradu sarajevske televizije 28. juna 1995. godine je ispaljena sa položaja koji su bili pod kontrolom VRS. Per Brenskag/Brennskag, nekadašnji vojni posmatrač UN je izneo taj zaključak na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću optuženom za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv Sarajlija.

On tvrdi da je video da je modifikovana avio bomba ispaljena sa “šireg područja Ilidže” a potom je sa svoje osmatračnice u Vitkovcima pratio beli trag koji je ostavljao raketni motor bombe. Kada je motor sagoreo, bomba se jedno vreme nije videla nakon čega je pogodila zgradu sarajevske televizije.

UNPROFOR je narednog dana sačinio izveštaj o tom incidentu koji je potpisao kapetan Tomas Hansen. U izveštaju se, između ostalog, navodi da je bomba “najverovatnije ispaljena sa položaja koje je držala Armija BiH”. Svedok je rekao da, po njegovom mišljenju, “neke informacije iz tog izveštaja nisu tačne” i dodao da “nikada nije video da je modifikovana avio bomba ispaljena sa muslimanskih položaja”.

Branislav Tapušković, branilac Dragomira Miloševića se do sada dva puta pozivao na izveštaj kapetana Hansena - u unakrsnom ispitivanju jednog sarajevskog kriminalističkog tehničara i u ispitivanju Rijalde Musaefendić koja je u vreme granatiranja radila u zgradi televizije. Branilac je tada tvrdio da je televizija pogođena projektilom koji je ispalila Armije BiH želeći da srpske snage optuži za taj napad.

Branislava Isailović, braniteljica Dragomira Miloševića je danas sledila donekle drugačiju liniju ispitivanja. Nakon što je zaključila da "ono što se desilo sa zgradom sarajevske televizije postaje sve interesantnije", braniteljica je utvrdila da je svedok “možda video Hansena ali ga nije poznavao". Potom je usledio niz pitanja o načinu sastavljanja izveštaja o incidentima u Sarajevu. U ispitivanje svedoka se umešao i predsedavajući sudija Robinson kome je Brenskag potvrdio da "on nije sačinio pisani izveštaj o tom incidentu" već je poslao usmeno obaveštenje radio vezom ili je lično obavestio Komandu vojnih posmatrača UN.

Braniteljica je u unakrsnom ispitivanju ukazivala i na delove izjave svedoka u kojoj on kaže da su se u blizini zgrade televizije nalazili položaji Armije BiH sa kojih je otvarana minobacačka vatra kao i da su se "uniformisani vojnici kretali po centru Sarajeva". Brenskag je to potvrdio i dodao da "on nikada ne bi postavio komandno mesto na području na kojem žive civili".
Suđenje generalu Dragomiru Miloševiću nastavlja se u ponedeljak pre podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 312

HARADINAJ I OSTALI: "Gangsteri u uniformama" ili "časni borci za slobodu"
HV U HERCEG BOSNI: "Bratska pomoć" ili udruženi zločinački poduhvat
TVRDNJE BEZ DOKAZA: Granatiranje ili "samogranatiranje" Sarajeva