HomeDANI KADA DATUMI NISU BILI VAŽNI
Na suđenju nekadašnjem komandantu Sarajevsko-Romanijskog kopusa Dragomiru Miloševiću bivši vojnik Armije BiH koji je svoj iskaz dao pod zaštitnim mjerama izmjene glasa i lika pojasnio ko su, po njemu, tokom rata u Sarajevu bili "četnici" a ko Srbi

Dragomir Milošević u sudnici TribunalaDragomir Milošević u sudnici Tribunala

"Četnici su ekstremisti koji su se nalazili s one strane linije fronta, dok su ostali Srbi koji su ostali živjeti u Sarajevu bili moje komšije i prijatelji", kazao je bivši vojnik Armije BiH na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću optuženom za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civilnog stanovništva. Svjedok je pod zaštitnim mjerama izmjene glasa i lika dao svoj iskaz o incidentu koji se dogodio na buvljoj pijaci na Bašcaršiji 22. decembra 1994. godine.

Svjedok je naveo da je tog dana čuo ispaljivanje kobne granate iz pravca Vidikovca na Trebeviću koja je ubila dvoje, a teže ili lakše ranila sedmoro ljudi. Nekoliko sekundi kasnije, naveo je svjedok, uslijedila je detonacija na Bašcaršiji. O tome je odmah izvijestio komadu koja je te informacije proslijedila policiji.

Advokat optuženog, Branislav Tapušković, je tvrdio da topovski projektili lete mnogo duže od "nekoliko sekundi", a najmanje, kako je kazao, 45. Osim toga, on se pozivao i na izvještaj pripadnika mirovnih snaga koji su nakon analize tragova granate zaključili da je "najvjerovatnije bilo riječ o minobacačkom projektilu", a ne topovskom kako je to svjedok rekao u glavnom ispitivanju. Odbrana je i ovog puta tvrdila da su "sva brda i grebene oko Sarajeva" pod svojom kontrolom držali pripadnici Armije BiH s čime se svjedok nije složio.

Tapušković je ukazivao i na ranije izjave koje je ovaj svjedok dao istražiteljima Tribunala a u kojima nije precizirao datum incidenta. Odgovarajući na pitanja o tome svjedok je naveo da su u to vrijeme dani u Sarajevu "ličili kao jaje jajetu" tako da datumi nikome nisu mnogo značili.

O istom događaju u nastavku suđenja svjedoči i Ekrem Suljević iz Sarajeva koji je u vrijeme kada se incident dogodio radio za Kontra-diverzionu zaštitu u republičkom MUP u Sarajevu. On je učestovao u radu timova koji su vršili uviđaje i vještačenje tragova prikupljenih na mjestima ekplozija granata. Njegov zadatak je bio utvrđivanje pravca iz kojeg je projektil ispaljen.

Analizom tragova eksplozije na buvljoj pijaci na Baščaršiji, naveo je svjedok, ustanovljeno je da je projektil ispaljen iz topa od 76 mm. Također je zaključeno da je granata ispaljena sa Trebevića.

Svoje svjedočenje Suljević nastavlja u ponedjeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 312

HARADINAJ I OSTALI: "Gangsteri u uniformama" ili "časni borci za slobodu"
HV U HERCEG BOSNI: "Bratska pomoć" ili udruženi zločinački poduhvat
TVRDNJE BEZ DOKAZA: Granatiranje ili "samogranatiranje" Sarajeva