HomeBOMBE KAO AVIONI
Na suđenju bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS optužba izvodila dokaze o dva napada na naselje Novi grad u maju 1995. godine. Oba puta civilni objekti su gađani modifikovanim avio bombama koje, po tvrdnjama svedoka, "zvuče kao avion i liče na avion."

Džemaludin Lujinović, svedok na suđenju Dragomiru MiloševićuDžemaludin Lujinović, svedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Od posledica eksplozije modifikovane avio bombe koja je 26. maja 1995. godine pala na zgradu u ulizi Safeta Hadžića u Sarajevu, teže su povređene dve osobe, petanest ih je lakše ranjeno a svi okolni objekti su razrušeni. Svedok optužbe Džemaludin Lujinović je bio očevidac tog incidenta

On je tog dana obezbeđivao zgradu opštine koja se nalazila u blizini mesta eksplozije. Kaže da je ugledao "nešto veliko kako leti sve bliže" i prvo je pomislio da je "avion koji će sigurno udariti u nešto, koliko nisko leti". Nekoliko sekundi kasnije projektil je zaista udario u zgradu preko puta njegove porodične kuće. Raketna granata, kako je svedok nazvao projektil, je imala motore i po mišljenju svedoka koji je u to vreme bio u rezervnom sastavu policije, mogla je da bude ispaljena jedino sa "lansirne rampe JNA".

Uplašen da je neko od članova njegove porodice stradao, svedok je otrčao kući gde su ga čekali ćerka i otac. Rekao im je da se sklone pošto mu je, kako tvrdi, "bilo poznato kako (vojska) radi". Po obrascu na koji je ukazao, vojska je ispaljivala prvo jednu a potom još nekoliko granata kako bi prouzrokovala što više žrtava. Od gelera druge granate koje je ubrzo pala u blizini, na svedokovoj kući je nastalo oštećenje veličine dva kvadratna metra.

Enes Jašarević je drugi svedok koji je danas dao iskaz o dejstvu modifikovanih avio bombi. U jednoj takvoj eksploziji, 26. maja 1995. godine, geleri su svedoku naneli povrede na ruci i obe noge. Njegov kolega, poslovođa u trafo stanici na koju je pala granata, podlegao je povredama.

Pre eksplozije, svedok je čuo zvuk koji ga je najviše podsećao na zvuk aviona. Potom je video "nešto tamno" što je udarilo u dalekovod u dvorištu trafo stanice a onda su usledili bljesak i eksplozija koja ga je odbacila sa mesta na kojem je stajao.

Branilac Dragomira Miloševića je u unakrsnom ispitivanju obojice svedoka pokušao da uvede u dokaze dva dokumenta, izveštaje UNPROFOR i Armije BiH o vojnom delovanju u Sarajevu tih dana. Budući da svedoci nisu upoznati sa sadržajem izveštaja, Veće je braniocu sugerisalo da te dokumente ponovo ponudi kao dokaze kada budu svedočili autori izveštaja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 311

PRESUDA: Genocid se morao sprečiti i kazniti
NEVIN ALI UVREĐEN: Počinje suđenje zapovednicima OVK
"ZBRINJAVANJE": Jedan pukovnik, dva predsednika i hiljade leševa
INSAJDER IZ HELIODROMA: Radni dan ravnatelja logora
DOKAZI I PORICANJE: Čija je "krmača" pogodila sarajevsku televiziju?
SIMPTOMI KAJANJA: Zelenović na pregledu kod sudije Molotoa