HomeTAPUŠKOVIĆ DEMANTUJE RATKA MLADIĆA
Mada je optuženi general Dragomir Milošević 30. juna 1995. preneo svojim artiljercima čestitke Ratka Mladića na uspešnom granatiranju sarajevske televizije – "centra medijskih laži protiv pravedne borbe srpskog naroda" – njegov branilac Branislav Tapušković ne odustaje od tvrdnji da je zgrada RTV BiH pogođena granatom ispaljenom sa pozicija Armije BiH

Rijalda Musaefendić, svedok na suđenju Dragomiru MiloševićuRijalda Musaefendić, svedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Svedokinja optužbe Rijalda Musaefendić je u granatiranju sarajevske televizije 28. juna 1995. godine zadobila posekotine iznad oba oka i oštećenje površine očiju. U to vreme je radila za američku televizijsku kompaniju WTN koja je imala prostorije u zgradi sarajevske televizije.

Modifikovana avio bomba je, po njenom svedočenju, pala na krov zgrade, ali je eksplodirala nekoliko sekundi kasnije, u atrijumu. Rijalda Musaefendić je opisala da je nakon prvog, jakog udara, čula još čudniji zvuk – "kao da hiljadu malih nožica hoda po šljunku". Nakon toga je usledio bljesak a potom i detonacija, rekla je svedokinja.

Tužilac je uveo u dokaze dva video snimka napravljena neposredno nakon što je avio bomba pala na krov zgrade televizije. Na jednom se čuje eksplozija i vidi, kako je svedokinja opisala, "grozni izgled kancelarija, hodnika i razrušene zgrade".

Branislav Tapušković, branilac generala Dragomira Miloševića je u unakrsnom ispitivanju tvrdio da je iskaz svedokinje "izmišljotina". Na osnovu medicinskog izveštaja sa Očne klinike u Sarajevu, branilac je zaključio da je svedokinja patila od traumatskog konjuktivitisa, što je, smatra, "bolest koju ima svaki drugi čovek". S druge strane, ukazao je branilac, svedokinja je u poslednjoj izjavi koju je dala istražiteljima tužilaštva tvrdila da ju je geler pogodio u desni sinus i oko. Predsedavajući sudija Patrik Robinson je branioca savetovao da se posveti pitanju odakle je došla bomba a ne "da li je svedokinja zadobila povrede".

Sarajevska televizija je, ponovio je danas Tapušković, pogođena projektilom koji je ispalila ABiH kako bi iskoristila "svetsku propagandu i prikazala još jedan zločin koji je izvršila Srbija". Dokument koji to potvrđuje je, kaže branilac, izveštaj pukovnika Hansena iz UNPROFOR. Pošto svedokinja ne zna ništa o tom izveštaju a kako je rekla, "smatra da ABiH nije pucala, niti je imala takvo naoružanje", Veće nije dozvolilo predočavanje dokumenta.

Na isti izveštaj Tapušković se pozvao i početkom februara u unakrsnom ispitivanju jednog sarajevskog krim-tehničara. Tužilac mu je, tada, uzvratio dokumentom od 30. juna 1995. godine u kojem optuženi general Milošević, kao komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa, prenosi svojim artiljercima čestitke Ratka Mladića na pogotku u "RTV centar BiH, centar medijskih laži protiv pravedne borbe srpskog naroda."


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 311

PRESUDA: Genocid se morao sprečiti i kazniti
NEVIN ALI UVREĐEN: Počinje suđenje zapovednicima OVK
"ZBRINJAVANJE": Jedan pukovnik, dva predsednika i hiljade leševa
INSAJDER IZ HELIODROMA: Radni dan ravnatelja logora
DOKAZI I PORICANJE: Čija je "krmača" pogodila sarajevsku televiziju?
SIMPTOMI KAJANJA: Zelenović na pregledu kod sudije Molotoa