HomeSARAJEVSKI "LETEĆI KAMIONI"
Na osnovu brojnih uviđaja obavljenih nakon snajperskih i artiljerijskih napada na civile, kriminalistički tehničar Bogdan Vidović tvrdi da u periodu kada je general Milošević komandovao Sarajevsko-romanijskim korpusom stepen i obim tih napada nije bio ništa manji nego u vreme njegovog prethodnika Stanislava Galića, nedavno osuđenog na doživotnu zatvorsku kaznu

Bogdan Vidović, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuBogdan Vidović, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Stepen i obim artiljerijskih i snajperskih napada na sarajevske civile od avgusta 1994. do novembra 1995. godine, kada je optuženi general Dragomir Milošević bio na čelu Sarajevsko-romanijskog korpusa, nisu bili ništa manji u odnosu na period pre toga dok je korpusom komandovao Stanislav Galić, nedavno pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Takav zaključak je na današnjem suđenju generalu Miloševiću izneo svedok optužbe, kriminalistički tehničar sarajevske policije Bogdan Vidović na osnovu brojnih uviđaja u kojima je učestvovao. Dodao je i da su su napadi na grad bili najžešći u leto 1995. godine.

Svedok kaže da je samo u neposrednoj blizini njegovog stana u centru Sarajeva palo oko 50 granata. Jedan takav napad u oktobru 1992. godine bio je koban po njegovog oca koji je poginuo pred kućom, sa kanisterom vode koju je pošao da donese.

Tužilac je svedoku je predočio nekoliko izveštaja sa uviđaja na kojima je radio, a on je potvrdio njihovu autentičnost. Jedan od tih incidenata pominje se i u dodatku optužnice protiv generala Miloševića: eksplozija modifikovane avio-bombe, takozvane krmače, u ulici Čobanija, 16. juna 1995. godine kada je oštećena civilna toplana i ranjeno troje ljudi.

Miloševićev branilac je deo unakrsnog ispitivanja posvetio pogibiji svedokovog oca, iako je taj incident samo u jednoj rečenici pomenut tokom glavnog iskaza i vremenski ne potpada pod optužnicu. Advokat Tapušković je od Vidovića tražio da pokaže dokument iz kojeg se vidi da mu je otac poginuo od granate jer, kaže branilac, "čovek može da umre i prirodnom smrću kada krene po vodu". Svedok odgovara da je lično video telo svog oca koje je bilo izranjavano gelerima granate, ali da će, ukoliko je potrebno, dostaviti lekarski izveštaj o uzroku očeve smrti.

I ovom prilikom, branilac je ponovio tezu da su modifikovane avio-bombe letele toliko sporo i da su bile toliko glasne "da je svako mogao lako da ih uoči i skloni se na vreme". Svedok je potvrdio da se ta bomba čula "kao da kamion leti", a branilac nije pitao kako je moguće da je prilikom pada "krmače" u ulici Čobanija bilo troje ranjenih civila, bez obzira na to što su "lako mogli da se sklone".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 309

DJECA NA NIŠANU: Najmlađa žrtva mostarskih snajpera
TEORIJE ZAVJERE: Svjedok u probušenom sakou
SARAJEVO, BEOGRAD, HAG?: Ko će suditi dvojici Lukića
POKAJNIK I KAZNA: Miroslav Bralo se žali i izvinjava žrtvama
NESMOTRENI IZLETI: Privremena sloboda i privremeni pritvor Ivana Čermaka