HomeMUSLIMANI NEPOŽELJNI, ODAKLE GOD DA SU
Pakistanski potpukovnik Mohamed Asam Bat opisao kako je u aprilu 1995. godine kod Holiday Inna snajpersjkim hicem ubijen francuski Unproforac, a potom je i sam bio meta snajpera sa Grbavice. Po dolasku u Sarajevo svedok je proteran sa teritorije pod kontrolom bosanskih Srba, jer su tamo "muslimani nepoželjni", makar bili i vojni posmatrači UN

Mohammed Asam Butt, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuMohammed Asam Butt, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Bivši pakistanski vojni posmatrač UN Mohamed Asam Bat/Mohammed Asam Butt je na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću opisao nekoliko incidenata u kojima su stradali sarajevski civili, ali i događaj u kojem je i sam bio meta snajperista. To se dogodilo 16. aprila 1995. godine, kada je pokušao da izvrši uviđaj na raskrsnici nadomak hotela Holiday Inn gde je dan ranije snajperom ubijen jedan pripadnik francuskog bataljona UNPROFOR dok je viljuškarom postavljao kontejner - zaklon od snajpera za građane Sarajeva.

Kada su došli na lice mesta, svedok, još jedan vojni posmatrač i prevodilac izloženi su jednočasovnoj snajperskoj paljbi, od koje su se zaklonili upravo iza kontejnera koji je prethodnog dana dovezao ubijeni francuski vojnik. Pucano je, kaže potpukovnik Bat, iz zgrade Metalka na Grbavici, koja je bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske. To je zaključio na osnovu toga što je pre početka paljbe video više srpskih vojnika koji su se kretali u zgradi. Naknadno je izvršio i pregled Metalke gde je - na spratovima sa kojih se najbolje vidi mesto na kojem se nalazio u vreme pucnjave - pronašao vreće sa peskom koje su služile kao zaklon snajperistima.

Kada je u oktobru 1994. godine došao u Sarajevo, Bat je kao vojni posmatrač bio raspoređen na Grbavicu, ali se tamo zadržao svega sat i po, od čega je sat proveo u pritvoru. Njega su, naime, srpske vlasti uhapsile, pa proterale u deo grada pod kontrolom Armije BiH, a kasnije je saznao da se to dogodilo, jer su "muslimani nepoželjni na srpskoj strani".

Posle njega, uz mere zaštite lika i pseudonim 82 iskaz je dala svedokinja koja je 23. jula 1995. godine ranjena u sarajevskom naselju Sokolović kolonija granatom ispaljenom iz pravca Ilidže, gde su bile smeštene snage bosanskih Srba. Ranjena je gelerima u rame i grudi dok je ispred svoje kuće pila kafu sa još četiri komšinice od kojih su dve tada izgubile život.

Svoj iskaz danas je otpočeo i Sanjin Hasanefendić, kriminalistički tehničar policijske stanice Novo Sarajevo, koji je učestvovao u uviđajima oko 200 artiljerijskih i pet do deset snajperskih napada na civile u tom delu grada.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 310

KAPETAN PROTIV GENERALA: Sudjenje kao nastavak rata
TOTALNO PORICANJE: Da li se masakr na Markalama uopšte dogodio?
POLJA SMRTI: Dječak na srebreničkom stratištu
BIH protiv SCG: U očekivanju presude Medjunarodnog suda pravde