HomeNEGIRANJE "TEORIJA ZAVERE"
Granata na Markale je u avgustu 1995. godine ispaljena sa teritorije pod kontrolom bosanskih Srba, smatra vojni posmatrač UN Tom Knustad koji se u trenutku eksplozije našao na posmatračkom mestu na pravcu iz kojeg je granata došla

Thom Knustad, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuThom Knustad, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Granata koja je 28. avgusta 1995. godine pogodila sarajevsku pijacu Markale i ubila 43, a ranila 75 ljudi ispaljena je sa teritorije pod kontrolom vojske bosanskih Srba, zaključak je norveškog oficira Toma/Thom Knustada. On se u trenutku eksplozije nalazio na posmatračkom mestu UN u južnom delu grada, na koti Čolina Kapa. Svedočeći na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću, Knustad kaže da je tog 28. avgusta oko 11 časova pre podne čuo eksploziju i video crni dim sa pijace, ali da nije video odakle je granata ispaljena.

Međutim, kolege iz njegovog posmatračkog tima su, kaže, nakon eksplozije na Markalama izvršili uviđaj i zaključili da su granate ispaljene iz pravca juga na kojem se nalazilo i Knustadovo posmatračko mesto. Pošto je u tom području bila linija sukoba, teoretski bi bilo moguće da granate dođu sa teritorije pod kontrolom Armije BiH. Svedok je, međutim, izričito odbacio takvu mogućnost rekavši da bi on sa mesta na kojem se nalazio svakako čuo ispaljenje granata od 120 mm sa tog područja. Pošto nikakav zvuk nije čuo, uveren je da je došla sa druge strane brda sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS). U to je ubeđen iako su i on i njegove kolege iz posmatračke misije znali za, kako je rekao, "razne teorije zavere" po kojima je Armija BiH "pucala na vlastiti narod".

Naglasio je da je njegov posmatrački tim obavio niz uviđaja i na drugim mestima gde su sarajevski civili stradali od udara granata, ali da ni u jednom od tih slučajeva nisu utvrdili da je Armija BiH pucala na građane Sarajeva.

U unakrsnom ispitivanju, branioci optuženog generala su ipak nastojali da dokažu da je granata ispaljena sa teritorije pod kontrolom Armije BiH. U prilog tome, branilac Tapušković je predočio izveštaj generala Žanvijea/Janvier u kojem kaže da je "teško utvrditi mesto ispaljenja granata" uopšte, pa tako i ove koja je pogodila Markale. Svedok se sa tim navodima složio i još jednom objasnio kako je on, i pored toga, zaključio odakle je granata ispaljena.

Pošto je Knustad u glavnom svedočenju rekao da je jednom prilikom bio očevidac ispaljivanja modifikovane avio-bombe na grad sa teritorije pod kontrolom VRS, branilac je nastojao da taj projektil – poznat kao "krmača" - prikaže praktično bezopasnim. Pitao je svedoka da li je istina da su "krmače" letele toliko sporo da su stanovnici mogli na vreme da ih uoče i da su "imali minut-dva" da se sklone. "Ne", odgovorio je Knustad.

Na kraju današnjeg zasedanja svedočenje je otpočeo Azem Agović, koji je 3. marta 1995. godine u jednom od sarajevskih tramvaja ranjen snajperom.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 309

DJECA NA NIŠANU: Najmlađa žrtva mostarskih snajpera
TEORIJE ZAVJERE: Svjedok u probušenom sakou
SARAJEVO, BEOGRAD, HAG?: Ko će suditi dvojici Lukića
POKAJNIK I KAZNA: Miroslav Bralo se žali i izvinjava žrtvama
NESMOTRENI IZLETI: Privremena sloboda i privremeni pritvor Ivana Čermaka