HomeNEGIRANJE SARAJEVSKIH ZLOČINA
Pošto je kriminalistički tehničar sarajevske policije Sanjin Hasanefendić opisao pogibije civila u nekoliko incidenata granatiranja Novog Sarajeva 1994. i 1995. godine, branilac generala Dragomira Miloševića tvrdio da u tim incidentima niko nije poginuo, već da su leševi sa drugih mesta tu doneseni, pa čak i da je svedok u tome učestvovao

Sanjin Hasanefendić, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuSanjin Hasanefendić, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Sanjin Hasanefendić, bivši kriminalistički tehničar sarajevske policije, je, kaže, učestvovao u uviđajima oko 200 artiljerijskih i pet do deset snajperskih napada na Sarajevo. Tvrdi da ni u jednom od tih incidenata nisu gađani vojni, nego isključivo civilni ciljevi. U današnjem svedočenju na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću je opisao nekoliko incidenata granatiranja koji su se dogodili u periodu koji pokriva optužnica od avgusta 1994. do novembra 1995. godine.

Od eksplozije modifikovane avio-bombe koja je 22. avgusta 1995. godine pogodila poslovnu zgradu "Bitas" u ulici Zmaja od Bosne poginuo je jedan civil koji se nalazio u automobilu ispred zgrade. Taj incident je naveden u dodatku optužnice, a svedok je opisao i nekoliko artiljerijskih napada koji nisu u optužnici, među kojima i granatiranje naselja Velešići 18. jula 1995. godine. Tada su od eksplozije granate u jednoj kući poginuli otac i sin, a u drugoj još jedan civil. Svedok tvrdi da su, po rezultatima istraga u kojima je učestvovao, sve granate i modifikovane avio-bombe ispaljene sa položaja vojske bosanskih Srba.

Branilac optuženog Miloševića je, međutim, u unakrsnom ispitivanju tvrdio da na lokacijama koje je svedok pominjao niko nije poginuo. On nije osporavao da su civilini objekti zaista bili granatirani, ali tvrdi da su leševi doneseni sa drugih lokacija. Čak je optužio svedoka da je i sam učestvovao u tome. Branilac je do takvog zaključka došao zbog toga što svedok nije fotografisao tragove krvi na zemlji, nego samo leševe koje je zatekao na licu mesta.

Sudija Harhof je potom upozorio branioca da za svoje tvrdnje mora da ima ozbiljnije dokaze, te da su, za Pretresno veće, manje relevantne posledice granatiranja od činjenice da je granatiranja bilo, zbog čega se general Milošević i nalazi na optuženičkoj klupi. Tapušković, uprkos tome, nije odustao od svojih tvrdnji, pa mu je Hasanefendić predložio da njegov iskaz uporedi sa pričama drugih svedoka tih događaja – policajcima koji su, takođe, radili uviđaje i rođacima i komšijama ubijenih.

Suđenje Dragomiru Miloševiću se nastavlja u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 310

KAPETAN PROTIV GENERALA: Sudjenje kao nastavak rata
TOTALNO PORICANJE: Da li se masakr na Markalama uopšte dogodio?
POLJA SMRTI: Dječak na srebreničkom stratištu
BIH protiv SCG: U očekivanju presude Medjunarodnog suda pravde