HomePROBUŠENI SAKO SKRATIO SVEDOČENJE
Branilac Dragomira Miloševića demonstrativno odbio da ispituje svedoka optužbe, jer je ovaj svedočio u sakou u kojem je pre 12 godina ranjen snajperom što, po odbrani, ukazuje na "neprofesionalno" obavljenu istragu sarajevske policije, pa on smatra da je ispitivanje pred Tribunalom nepotrebno

Azem Agović, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuAzem Agović, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

Posle iskaza norveškog vojnog posmatrača UN, Toma/Thom Knustada, održano je najkraće svedočenje u dosadašnjem procesu protiv generala Dragomira Miloševića optuženog za zločine nad sarajevskim civilima od leta 1994. do jeseni 1995. godine. Naime, svedok Azem Agović koji je ranjen snajperom 3. marta 1995. godine u sudnici se zadržao svega petnaestak minuta, pošto je optužba uvela njegovu izjavu u dokaze i postavila mu nekoliko dodatnih pitanja, a odbrana prekinula svoje ispitivanje posle svega nekoliko minuta.

Tokom glavnog ispitivanja Agović je objasnio da je ranjen u kuk kada je tramvaj u kojem se nalazio prolazio jednom od centralnih sarajevskih ulica - Zmaja od Bosne. Hitac je, kako je svedok po položaju svog tela i ulaznoj i izlaznoj rani procenio, došao iz pravca Grbavice, dela grada pod kontrolom vojske bosanskih Srba. Svedok se u sudnici pojavio u sakou koji je nosio tog 3. marta 1995. godine. Obukao ga je, kaže, prvi put posle 12 godina.

To je, međutim, iznenadilo advokata Tapuškovića koji je od svedoka prvo tražio da pokaže rupu od metka na sakou, a onda je demonstrativno prekinuo unakrsno ispitivanje jer, kako se moglo zaključiti, smatra da je sarajevska policija neprofesionalno odradila posao pošto nije fotografisala sako sa rupom od metka niti ga je zadržala u svom posedu kao corpus delicti, odnosno materijalni dokaz zločina. Nije pomoglo ni objašnjenje svedoka da to nije bilo moguće, jer se on, a uz njega i sako, nalazio u bolnici na intenzivnoj nezi, pa je bio nedostupan policiji.

Sudsko veće je ocenilo da je pravo odbrane da ispituje svedoke optužbe, ali i da to ne radi, a tužiocu naložilo da u najkraćem roku dostavi medicinsku dokumentaciju o povredama koje je svedok zadobio prilikom ranjavanja.

Pre Agovića, o ovom incidentu je iskaz dao Alen Gičević koji je tada ranjen u nogu, kao i Slavica Livnjak, vozač tramvaja u kojem su njih dvojica stradali.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 309

DJECA NA NIŠANU: Najmlađa žrtva mostarskih snajpera
TEORIJE ZAVJERE: Svjedok u probušenom sakou
SARAJEVO, BEOGRAD, HAG?: Ko će suditi dvojici Lukića
POKAJNIK I KAZNA: Miroslav Bralo se žali i izvinjava žrtvama
NESMOTRENI IZLETI: Privremena sloboda i privremeni pritvor Ivana Čermaka