HomePOVRATAK NIJE PLANIRAN
Svedočeći o više snajperskih i jednom artiljerijskom napadu na sarajevske tramvaje kojima je tokom 1994. godine upravljao, svedok je situaciju i kojoj su se on i njegovi putnici tih dana nalazili opisao rečima – "Planiraj da ideš i da se nećeš vratiti"

Dragomir Milošević u sudnici TribunalaDragomir Milošević u sudnici Tribunala

Svedočenjem zaštićenog svedoka pod pseudonimom 54, optužba je nastavila izvođenje dokaza o napadima na civile u sarajevskim tramvajima u periodu od avgusta 1994. do novembra 1995. godine, kada je optuženi general Dragomir Milošević komandovao Sarajevsko-romanijskim korpusom. Svedočeći uz mere zaštite lika i izmene glasa, svedok je opisao artiljerijsko-snajperski napad na tramvaj broj 207 kojim je on upravljao 21. novembra 1994. godine.

Napad se, kaže svedok, dogodio nadomak hotela Holiday Inn kada je na metar ispred tramvaja eksplodirala granata i raznela prednje staklo. Sa više posekotina na licu on je, kako je opisao, legao na pod i rukom pritiskao papučicu za gas nastavljajući da vozi prema Pofalićima. Međutim, pre nego što su stigli do zaklona, na tramvaj je otvorena snajperska vatra, ali na sreću niko nije ubijen. Kasnije je, kaže, saznao da je bilo nekoliko ranjenih putnika.

Svedok smatra da su granata i snajperski hici ispaljeni iz pravca Grbavice koju su kontrolisale srpske snage. Odbrana Dragomira Miloševića je, međutim, ukazivala na mogućnost da je vatra otvorena iz zgrada koje su se nalazile između tramvajskih šina i Grbavice, a bile su pod kontrolom Armije BiH. Svedok poriče takvu mogućnost i tvrdi da u tim zgradama nije bilo vojnika Armije BiH.

Sarajevski tramvaji su, opisao je svedok, tokom 1994. godine, dok je on radio kao vozač, "bili stalna meta" Vojske Republike Srpske. "Planiraj da ideš i da se nećeš vratiti", rekao je, opisujući situaciju u kojoj su se on i njegovi putnici nalazili u tom periodu. Naveo je da je, osim napada od 21. novembra 1994., tokom iste godine preživeo još tri snajperske paljbe na tramvaje kojima je upravljao.

Pred kraj današnjeg zasedanja, svedočenje je otpočeo norveški oficir Tomas/Thomas Knustard, koji je od juna 1995. godine u okviru UN misije bio angažovan u Sarajevu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 309

DJECA NA NIŠANU: Najmlađa žrtva mostarskih snajpera
TEORIJE ZAVJERE: Svjedok u probušenom sakou
SARAJEVO, BEOGRAD, HAG?: Ko će suditi dvojici Lukića
POKAJNIK I KAZNA: Miroslav Bralo se žali i izvinjava žrtvama
NESMOTRENI IZLETI: Privremena sloboda i privremeni pritvor Ivana Čermaka