Home"BOGATO ISKUSTVO" SARAJEVSKIH EKSPERATA ZA EKSPLOZIV
Sarajevski eksperti za eksploziv su tokom rata – kada je na grad palo više od miliona projektila različitog kalibra – imali neograničene mogućnosti za analize kratera i drugih tragova eksplozija, tako da su u tom domenu "imali najveće iskustvo na svetu" – tvrdi zaštićeni svedok na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću, optuženom za granatiranje Sarajeva

Dragomir Milošević u sudnici TribunalaDragomir Milošević u sudnici Tribunala

Sarajevski eksperti koji su tokom rata vršili uviđaje na mestima eksplozija minobacačkih i drugih projektila "imali su najveće iskustvo na svetu" – tvrdi bivši pripadnik jedinice za Kontra-diverzionu zaštitu (KDZ) Ministarstva unutrašnjih poslova BiH. Razlog je, po njemu, jednostavan: "Na Sarajevo je palo više od milion projektila različitog kalibra i nigde na svetu se nisu toliko intenzivno bavili analizama kratera i drugih tragova eksplozija."

Sam svedok je u tom periodu učestvovao u više stotina uviđaja na mestima eksplozija minobacačkih granata i modifikovanih avio bombi, a danas je – svedočeći sa merama zaštite lika i glasa na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću – detaljnije opisao kako su vršeni uviđaji na mestima nekih od incidenata granatiranja, navedenih u optužnici protiv bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS.

Svedok je 28. avgusta 1995. bio u timu koji je izvršio uviđaj nakon eksplozije ispred pijace Markale, kada su 43 osobe poginule a 75 ih je ranjeno. Prizor koji je zatekao desetak minuta posle eksplozije opisao je kao "poslednji krug Danteovog pakla: ogromne lokve krvi, delovi ljudskih tela, panika, strah..." Uz pomoć fotografija i skica napravljenih na licu mesta, izložio je kako je izvršena analiza kratera i tragova gelera na asfaltu i okolnim zgradama. Svedok je potpisao izveštaj o uviđaju u kojem se zaključuje da je minobacačka granata od 120 mm ispaljena iz pravca juga, sa Trebevića gde su u to vreme bile artiljerijske pozicije Sarajevsko-romanijskog korpusa. Projektil je pod uglom od 170 stepeni pao na kolovoz i eksplodirao, a najjači udar gelera bio je u pravcu trotoara na kojem se nalazio veliki broj civila.

Drugi incident o kojem je danas svedočio dogodio se 18. juna 1995. u razrušenoj školi u sarajevskom naselju Dobrinja, u čijem je svetlarniku postavljena skrivena pumpa za vodu. Granata je udarila u ivicu prozora fiskulturne sale i eksplodirala na visini od 3 do 4 metra, tako da su se geleri sa visine raspršili po svetlarniku i ubili 7 a ranili 12 civila u redu pred pumpom. Uviđajem je, kako se navodi u izveštaju, utvrđeno da je granata ispaljena iz naselja Nedžarići u kojem su se, rekao je danas svedok, nalazili položaji "okupacionih", to jest srpskih, snaga.

U glavnom ispitivanju, svedok je s ponosom istakao da izveštaji i zaključci tima za Kontra-diverzionu zaštitu "nisu nigde osporeni, zato što nikada nismo tvrdili nešto u šta nismo bili apsolutno sigurni." Ostaje da se vidi da li će odbrana generala Miloševića u sutrašnjem unakrsnom ispitivanju uspeti da ospori verodostojnost njegovog iskaza i zaključaka sa uviđaja u kojima je učestvovao.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 310

KAPETAN PROTIV GENERALA: Sudjenje kao nastavak rata
TOTALNO PORICANJE: Da li se masakr na Markalama uopšte dogodio?
POLJA SMRTI: Dječak na srebreničkom stratištu
BIH protiv SCG: U očekivanju presude Medjunarodnog suda pravde